Naslovnica Svet & EU Preko milijarde evrov za 54 evropskih obrambnih projektov

Preko milijarde evrov za 54 evropskih obrambnih projektov

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je pravkar objavila rezultate zadnjih razpisov v sklopu Evropskega obrambnega sklada. Odločili so se, da bodo sredstva v višini 1,031 milijarde evrov namenili za podporo 54 skupnim evropskim raziskovalnim in razvojnim projektom.
Preko milijarde evrov za 54 evropskih obrambnih projektov

Sistem zračne obrambe med delovanjem (foto: pxhre.com)

S strani celotne panoge obrambne industrije v EU je lani do izteka predvidenega roka predloženih 236 predlogov za skupne evropske projekte za raziskav in razvoja na področju obrambe. Predlogi so bili pripravljeni po navodilih Evropskega obrambnega sklada (EDF), kjer so upoštevali prednostne naloge, ki so jih pred tem države članice EU določile v sodelovanju z Evropsko komisijo.

Nazadnje je bila sprejeta odločitev, da bodo sredstva v višini 1,031 milijarde evrov namenili za podporo 54 skupnim evropskim raziskovalnim in razvojnim projektom. »Izbrani projekti bodo podpirali tehnološko odličnost številnih obrambnih zmogljivostih na kritičnih področjih, vključno s kibernetsko obrambo, zemeljskim, zračnim in pomorskim bojem, zaščito vesoljskih sredstev ali kemično, biološko, radiološko in jedrsko obrambo.

Prispevali bodo k prednostnim nalogam EU na področju zmogljivosti, kot je boljše spremljanje razmer za zagotovitev dostopa do vesolja in tehnologij za prihodnje glavne bojne tanke. Projekta MARTE in FMBTech bosta na primer združila več kot 70 industrijskih akterjev in raziskovalnih organizacij, ki si bodo prizadevali za oblikovanje in sisteme za glavno platformo bojnih tankov, ki se bo uporabljala po vsej Evropi,« so sporočili z Evropske komisije.

Posebej so omenili še področje strateškega zračnega prevoza izvenobsežnega tovora, kar je temelj za hitro podporo misijam po vsem svetu. Drugo področje, kjer se napovedujejo investicije in razvoj, so nove obrambne tehnologije, ki preprečujejo brezpilotne zračne sisteme, kot so droni. Prav tako naj bi izboljšali sistem začasne ustavitve za težka oklepna vozila in se posvetili tudi področju laserskega usmerjenega energetskega orožja.

Sicer je Evropski obrambni sklad temeljno orodje EU za podporo sodelovanju na področju obrambnih raziskav in razvoja. Sklad spodbuja sodelovanje med podjetji vseh velikosti in akterji na področju raziskav po vsej EU in na Norveškem (ki sicer ni v EU, je pa pridružena država pri določenih obrambnih aktivnostih).

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.