Naslovnica Slovenija Primorski župani so dali košarico Direkciji za vode

Primorski župani so dali košarico Direkciji za vode

Avtor: Spletno Uredništvo

Danes je bil v prostorih Mestne občine Koper na vrsti redni sestanek županov občin južnega dela Primorske. Na sestanku so se župani odločili, da bodo postopek izbire dodatnega vodnega vira za Slovensko Istro vzeli v svoje roke. Reševanje življenjsko pomembne težave za približno 100.000 prebivalcev Slovenije bi namreč po načrtih Direkcija RS za vode trajalo bistveno predolgo in je obenem še precej nedorečeno.

 Primorski župani so dali košarico Direkciji za vode

Preden je prevzel Direkcijo za vode, je bil Tomaž Prohinar direktor Evropskega gospodarskega interesnega združenja železnica Trst – Divača (GEIE ferrovia Trieste – Divača), projekt pa je neslavno propadel in morda mu zato Primorci ne zaupajo preveč (foto: gov.si)

 

Primorcem je v boju z birokratskimi mlini na veter prekipelo. Ker 28 let po osamosvojitvi za 100.000 prebivalcev Slovenije še vedno ni rešeno vprašanje nemotene oskrbe s pitno vodo, ki jo zagotavlja tudi Ustava RS, in ker zadnji načrti Direkcije za vode spet prelagajo rešitve za vsaj 3 leta, najbrž pa še za kakšno leto več, so se danes župani Slovenske Istre odločili, da bodo sami opravili postopek izbire dodatnega vodnega vira.

Direkcija je namreč prejšnji teden predstavila Projektno nalogo za Slovensko Istro, pri čemer je zapisala, da bi samo izdelava posebne študije o izbiri vodnega vira trajala leto in pol. Vsakemu laiku je jasno, da bi po takšni proceduri šele po analizi študije politika morala odločiti o dokončni rešitvi (in vzporedno še zagotoviti sredstva), šele nato bi lahko stekli gradbeni posegi. Kdaj bi se Slovenska Obala dejansko znašla povezana z rezervnim vodnim virom, pa seveda ni znal povedati nihče z Direkcije.

Vseeno čudi, da se je danes Direkcija užaljeno odzvala na odločitev primorskih županov. Direktor direkcije Tomaž Prohinar je namreč v slogu preverjenega birokrata prevalil odgovornost na lokalno politiko, češ da slednja že doslej ni zmogla sama reševati težav z vodo. »To se je namreč že v preteklosti izkazalo kot neučinkovito, saj je problem oskrbe slovenske Istre gospodarska javna služba lokalnih skupnosti in njihova naloga je, da zagotovijo pitno vodo svojim občanom.

Država se je v reševanje vključila zgolj zato, ker občine same niso prišle do rešitve. Prav zato preseneča, da občine slovenske Istre znova ubirajo pot, ki doslej ni obrodila dolgoročne rešitve, ob tem pa zavračajo pomoč države, ki so jo sicer že sprejele, tudi s sodelovanjem v delovni skupini, ki je na poti do sistemske rešitve oskrbe s pitno vodo področja Slovenije, ki je zelo podvrženo tako podnebnim spremembam, odtisu turizma, pa tudi gospodarstva in s tem povezane infrastrukturem,« je reagiral Tomaž Prohinar.

Sicer bo čas hitro pokazal, ali so imeli južnoprimorski župani prav, da so se odločili za samostojno reševanje težav. Če bodo postopki stekli hitreje, kot bi po načrtih Direkcije za vode, potem bo košarica, ki so jo danes dobili Prohinar in njegovi sodelavci iz Direkcije za vode, še bolj boleča.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.