Naslovnica Gospodarstvo Prilagajanje slovenskega strateškega načrta skupne kmetijske politike

Prilagajanje slovenskega strateškega načrta skupne kmetijske politike

Avtor: Spletno Uredništvo
Vrh Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se je udeležil razširjenega sestanka o slovenskem strateškem načrtu v sklopu skupne kmetijske politike EU. Tam so bila predstavljena izhodišča za izvedbo načrta, odziv Komisije EU nanj in možne rešitve za nerešena vprašanja.
Prilagajanje slovenskega strateškega načrta skupne kmetijske politike

Glede na predvidene roke se s slovenskim odgovori na priporočila Komisije EU že malce mudi (foto: pxhere.com)

Z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) prihaja novica o skupnem zasedanju delovne skupine v okviru izdelave slovenskega strateškega načrta skupne kmetijske politike EU (SSN SKP) 2023-2027 ter vseh delovnih skupin, ki so skrbele za pripravo predlogov in dokumentov SKP po letu 2020. Govora je bilo o izhodiščih za izvedbo načrta, o odzivu Komisije EU nanj in o možnih rešitvah za nerešena vprašanja.

Slovenija mora namreč v treh tednih od prejema prvega odziva Evropski komisiji poslati svoje obrazložitve in pojasnila glede več področij. »Strateški načrt je ključna novost nove skupne kmetijske politike (SKP) in omogoča državam članicam prilagajanje izvajanja SKP v večji meri kot do sedaj potrebam njihovih kmetijskih skupnosti v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi in deležniki.

Slovenija je decembra lani med prvimi državami članicami poslala Evropski komisiji skupni strateški načrt, konec prejšnjega meseca pa je prejela odziv Komisije na dokument,« so pojasnili z MKGP. Pripombe Evropske komisije in dopolnitve SN SKP so predmet pogajanj z državo članico, Slovenija pa seveda želi najboljše rešitve za slovensko kmetijstvo, živilsko industrijo, čebelarstvo, gozdarstvo in vsa ostala povezana področja.

Evropska komisija je v svojem prvem odzivu na SSN navedla nekatera nova priporočila – potrebna bo večja ambicioznost na področju okolja in podnebnih sprememb, potreben bo še večji poudarek na socialno-ekonomskih potrebah podeželskih območij (npr. zagotavljanje širokopasovnega interneta) ter tudi poudarek za pridobivanje višjega nivoja znanja, za hitrejšo digitalizacijo in za več inovacij v samem kmetijstvu.

Dialog med slovensko stranjo in Komisijo EU se bo še nadaljeval, saj se je med presojo strateških načrtov držav članic pričela vojna v Ukrajini, kar je že povzročilo motnje v verigah preskrbe s hrano in še na marsikaterem drugem področju. Zato bodo države članice EU  lahko v bodoče še spreminjale svoje strateške načrte, če bodo na primer tako zmanjšale odvisnost od fosilnih goriv, povečale samooskrbo z beljakovinskimi komponentami ali oljnicami…

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.