Naslovnica Trendi Prihaja angažirani festival Hiša strpnosti 2022 – Hiša drugih

Prihaja angažirani festival Hiša strpnosti 2022 – Hiša drugih

Avtor: Spletno Uredništvo
Mini teater Ljubljana in Judovski kulturni center Ljubljana sta pravkar napovedala 8. festival ‘Hiša strpnosti 2022 – Hiša drugih’. Festival bo trajal od 5. do 21. septembra, obeta pa nekaj vrhunskih politično angažiranih filmov, znane gledališke predstave, predstavitve knjig, poseben program za šolarje, debate z gosti…
Prihaja angažirani festival Hiša strpnosti 2022 – Hiša drugih

Festival bo otvoril film ‘Eksodus 91’, ki govori o selitvi 15.000 etiopskih Judov ‘falašev ‘v Izrael (foto: PR Mini teater)

Mini teater Ljubljana (MTL) in Judovski kulturni center Ljubljana (JKC) bosta med 5. in 21. septembrom izpeljala festival ‘Hiša strpnosti 2022 – Hiša drugih’. Ta festival bo letos na vrsti že osmič, zaznamovala pa ga bodo predvsem predvajanja politično močno angažiranih filmov. Na sporedu je več kot petnajst filmov iz ZDA, Poljske, Nizozemske, Mjanmara, Danske, Francije, Nemčije, Izraela, Švedske, Belgije, Češke, Ukrajine, Kanade.

Filmi so najnovejše produkcije, zato so obenem tudi zelo aktualni. V njih je govora o strpnosti, človekovih pravicah, odnosu med posameznikom in državo, družbeni angažiranosti, medijski in ostali propagandi, problematiki beguncev, o vojnah in tudi o kulturi spomina. Pomemben del festivala je program ‘Izobraževalno jutro’, ki je namenjen slovenskim osnovnim in srednjim šolam ter fakultetam, poseben program pa bo posvečen tudi judovski kulinariki.

»Letos ga bodo zaznamovale filmske projekcije in pogovori s številnimi gosti na teme, povezane s strpnostjo. V gledališkem programu si bodo gledalci ogledali predstave ‘Turingov stroj’, ‘Sedem sekund večnosti’, ‘Deklica z vžigalicami’ in ‘Vsi ptice’. Glasbenici Sigrid Hagn klavir in Romane Rauscher viola bosta izvedli koncertni projekt ‘Ariela’, posvečen judovskim skladateljicam in ohranjanju njihove glasbe ter spominjanju na grozote, ki so jih doživele,« napovedujejo z MTL in JKC.

Poleg tega bo predstavljena zanimiva knjiga Tvrtka Jakovine ‘Budimir Lončar: od Preka do vrha svijeta’, ki govori o zadnjem jugoslovanskem ministru za zunanje zadeve. Festival se bo v ponedeljek, 5. septembra ob 18. uri pričel v Mini teatru in sicer s projekcijo filma ‘Eksodus 91’. Vsi programi festivala Hiša strpnosti bodo za obiskovalce brezplačni, z izjemo  gledaliških predstav.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.