Naslovnica Kronika Pričele so veljati mnoge zakonske novosti na področju prometne varnosti

Pričele so veljati mnoge zakonske novosti na področju prometne varnosti

Avtor: Spletno Uredništvo
Danes so začele veljati kar številne zakonske novosti na področju prometne varnosti. Spremembe so glede višin kazni za prekrške, glede prehitevanja dvokolesnikov, glede vožnje skirojev in tudi glede zavijanje v desno kljub rdeči luči na semaforju.
Tako se pravilno prehiteva bicikle, mopede, skiroje… (foto: avp-rs.si)

S slovenske Policije so spomnili, da je prav danes pričel veljati ‘Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o pravilih cestnega prometa’, v katerem je zapisanih nekaj zelo pomembnih novosti. Zato so policisti pozvali vse udeležence v prometu, da se z novostmi  dobro seznanijo in jih obvezno upoštevajo. Policisti bodo spoštovanje svežih predpisov odslej intenzivno preverjali pri svojih rednih aktivnostih.

Kršitelji bodo seveda ustrezno ‘nagrajeni’, vse podrobne informacije o spremembah pa so na voljo na spletni strani Javne agencije RS za varnost prometa in v Uradnem listu Republike Slovenije. Vse udeležence v prometu pa velja še spomniti, da se zelo hitro bliža tudi začetek novega šolskega leta in da bo tudi zato čez natanko tri tedne prometno-varnostni nadzor na slovenskih cestah še precej povečan.

Spremembe predpisov se nanašajo na višine kazni za prehitro vožnjo, za neupoštevanja posebnih svetlobnih in zvočnih znakov vozil s prednostjo (reševalci, gasilci, policisti…), na višje kazni za neupravičeno parkiranje na mestih za invalide ter na strožje sankcioniranje nepravilne uporabe mobilnega telefona med vožnjo. Znižala se je tudi meja, do katere morajo otroci sedeti v otroških sedežih oziroma jahačih.

Veliko novosti je tudi glede e-skirojev in ostalih lahkih motornih vozil. Tako se bo potrebno pri prehitevanju kolesarjev, voznikov lahkih motornih vozil, voznikov mopedov in podobnih dvokolesnikov odslej držati bočne razdalje najmanj 1,5 metra. »Vozniki lahkih motornih vozil, kamor sodijo tudi skiroji in rolke na električni pogon, morajo skladno z novelo voziti po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti.

Kjer teh prometnih površin ni ali niso prevozne, lahko vozijo ob desnem robu smernega vozišča ceste v naselju, kjer je najvišja dovoljena hitrost vožnje omejena do 50 kilometrov na uro. Obvezna je tudi zaščitna čelada, do 18. leta,« so zapisali v sporočilu Javne agencije RS za varnost prometa. Poleg tega mora biti ponoči in ob zmanjšani vidljivosti prižgan prednji žaromet z belo svetlobo, zadaj luč z rdečo svetlobo in rdeč odsevnik, na obeh straneh pa rumene ali oranžne bočne odsevnike.

Zadnja večja novost je glede zavijanje v desno kljub rdeči luči na semaforju, ki je po novem dovoljeno, a le na označenih križiščih, kjer bo ob semaforju nameščena posebna črna tabla z zeleno puščico. Velja pa še opozorilo, da naj se vozniki za takšen manever odločijo le tedaj, ko to lahko storijo povsem varno za vse udeležence v prometu – torej, ko je križišče prazno ter na prehodih ni pešcev ali kolesarjev.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.