Naslovnica Kronika Preventivna akcija za varnost pešcev prihaja ob pravem času

Preventivna akcija za varnost pešcev prihaja ob pravem času

Avtor: Spletno Uredništvo
Pričenja se enotedenska preventivna akcija za večjo varnost pešcev, v kateri sodelujejo Agencija za varnost prometa, slovenska Policija ter Združenje šoferjev in avtomehanikov Slovenije, ki bo trajala od 16. do 22. oktobra. Tudi tokrat bo akcija po vsej Sloveniji potekala pod sloganom ‘Bodi viden, bodi previden’, med drugim pa bodo med časom trajanja akcije razdelili 5.000 odsevnikov od skupno kar 41.000 odsevnikov, ki jih namerava AVP razdeliti letošnjo jesen.
Preventivna akcija za varnost pešcev prihaja ob pravem času

Dnevi so se skrajšali, postali oblačni, megleni in temačni, zato je napočil čas za odsevne dodatke (foto: AVP/ policija.si)

Agencija za varnost prometa (AVP), Policija ter Združenje šoferjev in avtomehanikov Slovenije (ZŠAM) so skupaj pripravili novo varnostno-preventivno akcijo za pešce. Potekala bo pod sloganom ‘Bodi viden, bodi previden’, pričela pa se bo ob pravem času – ob prvem jesenskem močnem poslabšanju vremena, ko so se tudi dnevi že opazno skrajšali. Policisti bodo med akcijo, ki bo trajala bo med 16. in 22. oktobrom, preverjali ravnanja pešcev in voznikov.

Sicer je letos do 10. oktobra na slovenskih cestah življenje izgubilo 7 pešcev, kar je vseeno preveč, sploh glede na visoko število prometnih nesreč. Kar 396 prometnih nesreč z udeležbo pešcev se je namreč v naši državi zgodilo v tem obdobju, pri tem pa je bilo 56 ljudi huje telesno poškodovanih in 310 lažje telesno poškodovanih. Pri skoraj 95 % vseh prometnih nesreč z udeležbo pešcev je torej prišlo do takšnih ali drugačnih poškodb vpletenih.

Sicer podatki kažejo, da je še pred 20 leti v Sloveniji letno izgubilo življenje približno 250 pešcev, nato pa se je trend bistveno izboljšal, a je tudi danes skupno število nesreč še vedno previsoko. Zato bodo med akcijo policisti preverjali spoštovanje predpisov pri pešcih (uporaba odsevnih teles, varno prečkanje vozišč, pravilna stran hoje) in voznikih motornih vozil (še posebej v bližini ‘prehodov za pešce).

Policija bo z AVP in ZŠAM sodelovala tudi pri izvajanju preventivnih aktivnosti, ki so namenjene ozaveščanju. Tako bodo razdelili 5.000 odsevnikov, prostovoljci ZŠAM bodo izpeljali delavnice za otroke, starostnike in druge ranljive skupine na temo varne udeležbe pešca v prometu. prav tako pa se bodo izvajala fizična varovanja otrok na poti v in iz šole v času pred in po jesenskih počitnicah. AVP pa naj bi v letošnji jeseni skupno razdelila kar 41.000 odsevnikov.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.