Naslovnica Kronika Prevare s kriptovalutami so odnesle že več kot 6 milijonov evrov

Prevare s kriptovalutami so odnesle že več kot 6 milijonov evrov

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT tokrat znova opozarjajo na investicijske prevare s kriptovalutami. Po njihovih podatkih so Slovenci prek lažnih investicij s tega področja v zadnjih dveh letih izgubili že več kot 6 milijonov evrov.
Zgovorna scena iz novega videa ‘Kriptomanija’ (foto: SI-CERT)

Z Nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT so najprej spomnili, da se zaradi potencialne donosnosti in optimističnih napovedi za investicije v kriptovalute tudi v Sloveniji zanima vse več malih vlagateljev. Mnogi med njimi se mnogi prvič v življenju srečujejo z investicijskim poslovanjem in prav začetniki so mamljiva tarča spletnih kriminalcev, ki so pri svojih goljufijah čedalje bolj uspešni.

»Slovenska policija že dve leti zapored beleži porast prijav v zvezi z investicijskimi vlaganji na lažnih spletnih platformah. V letu 2020 so obravnavali 83 primerov s skupnim oškodovanjem v višini več kot 2 milijonov evrov, letos pa je število prijav že konec avgusta poskočilo na 115, medtem ko se je znesek več kot podvojil,« so še opozorili SI-CERT-a. Prav zato so v sklopu nove video kampanje ‘Klik’ posneli tudi epizodo z naslovom ‘Kriptomanija’.

‘Klik’ je sicer nova serija videov, v katerih strokovnjaki predstavljajo različne vrste spletnih prevar, v njej pa spregovorijo tudi žrtve prevar. Tako je v novem videu ‘Kriptomanija’ objavljena zgodbo ene izmed žrtev, ki je v želji po boljšem življenju nasedla na prevaro s kriptovalutami, izgubila vse prihranke in padla v še večji dolg. Sicer je najvišje posamezno oškodovanje, ki so ga na SI-CERT zabeležili v lanskem letu, znašalo kar 155.000 evrov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.