Naslovnica Gospodarstvo Predlog Zakona o zapiranju Premogovnika Velenje že do jeseni

Predlog Zakona o zapiranju Premogovnika Velenje že do jeseni

Avtor: Spletno Uredništvo
Ena od največjih problematik, s katero se bo morala Slovenija soočiti pri načrtovanem prehodu v gospodarstvo z nič škodljivimi emisijami je zaprtje premogovnika Velenje. Ne gre namreč le za zaprtje rudnika, ampak tudi za prestrukturiranje gospodarskih dejavnosti v širši regiji.
Predlog Zakona o zapiranju Premogovnika Velenje že do jeseni

Obisk premogovnika Velenje prejšnji teden (foto: Ajda Martinčič/gov.si)

Ob zadnjem obisku delegacije Ministrstva za naravne vire in prostor (MNVP) ter Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj (MKRR) v velenjskem rudniku so v sporočilu za javnost najprej spomnili, da je skoraj tretjina produkcije elektrike v Sloveniji odvisna od premoga, zato je premog še vedno pomemben dejavnik stabilne oskrbe. Sedanja letna raven izkopa v Velenju je 2,7 milijonov ton lignita, ves ta premog pa je namenjen Termoelektrarni Šoštanj.

Tako imenovani ‘zeleni prehod’ pa v skladu s sprejeto slovensko nacionalno strategijo in načrti EU zahteva popolno opustitev rabe premoga do leta 2033. Zapiralna dela bodo potekala predvidoma še petnajst let po zaključku aktivnega kopa, pri pripravi načrtov pa so morali upoštevati gospodarske, družbene, energetske in okoljske dejavnike. Seveda bodo za izvajanje načrtov in celotne strategije potrebna znatna finančna sredstva.

»Evropska komisija je potrdila območna načrta za obe premogovni regiji, šaleško in zasavsko. To obema regija omogoča dostop do sredstev Sklada za pravični prehod (258 milijonov evrov) in ključen korak k začetku gospodarskega, socialnega, okoljskega in energetskega prestrukturiranja skladno z načeli pravičnega prehoda,« so ob tem spomnili z MNVP in MKRR.

Slovenska strategija sicer narekuje procese celovitega družbenega in gospodarskega prestrukturiranja Šaleške doline, določa finančne vire na nacionalni in na ravni EU, predvideva nivoje in načine upravljanja prehoda, govori pa tudi o ključnih tehničnih vidikih zapiranja rudnika v Velenju, o prihodnosti zaposlenih ter o vplivih na lokalno skupnost in na varovanje okolja v širši regiji.

Skupina za pripravo predloga Zakona o zapiranju Premogovnika Velenje je bila ustanovljena lani, aprila letos je bila razširjena na 4 ministrstva, prvi delovni predlog Zakona o zapiranju Premogovnika Velenje pa naj bi pripravila do letošnje jeseni.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.