Naslovnica Slovenija Strunjan bo gostil Dneve artičok oziroma Dneva artičok

Strunjan bo gostil Dneve artičok oziroma Dneva artičok

Avtor: Spletno Uredništvo
Prihajajočo soboto in nedeljo 27. in 28. maja bodo v Strunjanu potekali ‘Dnevi artičok’ (torej bi morala biti prireditev najbrž poimenovana ‘Dneva artičok’). Gre za kulinarično-turistično akcijo s tržnico domačih pridelkov in izdelkov, brezplačnim vodenjem po Strunjanskih solinah, predavanjem o uporabi artičok v kulinariki, delavnicami in kulinarično ponudbo na domačijah in v gostilnah.
Strunjan bo gostil Dneve artičok oziroma Dneva artičok

Artičoke na pobočjih nad Strunjanom (foto: Ubald Trnkoczy/TZP)

S Turističnega združenja Portorož (TZP) so ob najavi ‘Dnevov artičkov’ v Strunjanu najprej spomnili, da so v Istro artičoke najbrž prišle iz Beneške republike in sicer že v 15. stoletju. Hitro so se hitro ‘udomačile’, saj je artičoka v mediteranski kulinariki uporabna na vrsto načinov – v solatah, kot dodatek k mesnim omakam, testeninam in picam ter tudi kot samostojna vložena hrana.

»Strunjan in njegova okolica skrivata mnoge nasade avtohtone istrske artičoke, ki slovi po vijoličasto zeleni barvi, zdravilnih učinkih in izjemnem okusu, prav zato jo cenijo tudi gurmanski navdušenci. Strunjanska artičoka je od komercialno dostopnejših sort nekoliko manjša, raste na sončnih legah in dozori prav v mesecu maju, ko ji Strunjančani namenijo kulinarično obarvan praznik,« so še pojasnili s TZP.

V Strunjanu bo tako v soboto 27. maja in nedeljo 28. maja potekala tržnica artičok, domačih pridelkov in izdelkov, kulinarične dobrote bodo pripravili še na Izletniški kmetiji Giassi-Žagar, Domačiji Knez, v gostilni Pod trto, gostilni Strunjan, gostilni Sosič ter v Restavraciji Pinija & Beach bar. Za obiskovalce bodo na voljo tudi brezplačno vodenje po Strunjanskih solinah in likovne delavnice.

Poleg tega bo v sklopu dogajanja na vrsti predavanje ‘Poznavanje artičok in njihova uporaba v kulinariki’, kjer bo sledil ogled nasada artičok in njihova pokušina – vse na Izletniški kmetiji Giassi-Žagar. TZP je še spomnil na Strunjansko pešpot, ki velja za eno najslikovitejših pešpoti v slovenski Istri in poleg obiska Strunjanskih solin vodi tudi po robu slikovitega klifa na področju Krajinskega parka Strunjan.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.