Naslovnica Svet & EU EU se sedaj mudi glede pridružitve Moldavije

EU se sedaj mudi glede pridružitve Moldavije

Avtor: Spletno Uredništvo
Predsednica Evropskega parlamenta je Roberta Metsola obiskala Moldavijo, kjer se je udeležila množičnega zborovanja v podporo vstopu Moldavije v EU. V svojem govoru je ponovila, da Moldavija spada v EU, ter da Evropski parlament podpira neodvisnost, suverenost in ozemeljsko celovitost Republike Moldavije.
EU se sedaj mudi glede pridružitve Moldavije

Predsednica Parlamenta EU Metsola na mitingu v Kišinjevu (foto: FB Roberta Metsola)

V glavnem mestu Moldavije Kišinjevu so pripravili velik javni miting, na katerem so promovirali vstop Moldavije v EU. Udeležilo se ga je okrog 70.000 ljudi, na njemu pa je kot gostja spregovorila tudi predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola. Sicer je bila Moldavija, najrevnejša država v Evropi, ki je razdeljena na dva dela, še do pred kratkim najbrž prav zadnja na seznamu vseh kandidatk za vstop v EU.

Z rusko agresijo na Ukrajino pa so se stvari spremenile. Nenadoma je Moldavija postala pomembna, tako zaradi beguncev, kot zaradi prometnih povezav z EU in Ukrajino, zaradi prisotnosti ruskih čet v samooklicani republiki Transnistriji in ogromnega skladišča municije, ki se nahaja na tem ozemlju, pa tudi zaradi bojazni, da bi tudi moldavska avtonomna pokrajina Gaugazija glasovala za izstop iz države.

Moldavija je bila kot nekdanja sovjetska republika od leta 1991 članica Skupnosti neodvisnih držav (SND), prejšnji teden pa je uradno napovedala svoj izstop iz SND (saj se drugače niti ne bi mogla priključiti v EU). Tudi zato je predsednica Evropskega parlamenta ta konec tedna osebno odpotovala v Moldavijo, da bi se udeležila množičnega zborovanja v podporo vstopu Moldavije v EU.

“Hvala, ker verjamete v Moldavijo! Držite se, bodite močni. Svet lahko sliši utripanje srca Evrope na ulicah Kišinjeva. Moldavija bo naredila Evropo močnejšo, varnejšo in svobodnejšo. Z vami bomo ves čas. Skupaj tam ni nič, s čimer se ne bi mogli soočiti. Tukaj smo, da potrdimo vašo evropsko izbiro, da podpremo vašo izbiro, da se pridružite EU kot država članica,” je na mitingu med drugim dejala Roberta Metsola.

Poleg tega se je predsednica Parlamenta EU zahvalila Moldaviji za pomoč Ukrajini in ukrajinskim beguncem. Spomnila je tudi, da je od oktobra leta 2021 EU že zagotovila več kot 1 milijardo evrov finančne pomoči Moldaviji za krepitev njene odpornosti. Poudarila pa je, da je Moldavija na dobri poti glede izvajanje devetih reformnih korakov Evropske komisije EU in glede uskladitev s pravnim redom EU.

Po njenih besedah je moldavska država je že pripravljena na globlje vključevanje v enotni trg EU ter na sodelovanje na področjih digitalizacije in telekomunikacij, zato naj bi Moldavija lahko že letos začela pristopna pogajanja. Parlament EU pa bo še naprej podpiral neodvisnost, suverenost in ozemeljski celovitosti Republike Moldavije ter obsojal vse poskuse destabilizacije, vključno z dezinformacijskimi kampanjami.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.