Naslovnica Kronika Pred naraščajočim spletnim kriminalom opozarjajo tudi banke

Pred naraščajočim spletnim kriminalom opozarjajo tudi banke

Avtor: Spletno Uredništvo
Tudi s slovenskih bank prihajajo vse bolj redna opozorila pred spletnimi prevarami. Poskusi goljufij imajo za osnovni cilj pridobiti prijavne podatke za dostop do vaših spletnih ali mobilnih bank, da bi vam nato nepridipravi hitro izpraznili račun.
Pred naraščajočim spletnim kriminalom opozarjajo tudi banke

Evropski mesec kibervarnosti se je iztekel pred nekaj dnevi, spletnega kriminala pa je vse več  (foto: varninainternetu.si)

Spletni kriminal nenehno raste, vsaj tako bi lahko sklepali po vse večjem številu poskusov prevar, ki jih beležijo slovenske institucije. Tokrat so se poleg običajnih obvestil pristojnih s projekta Varni na internetu in opozoril slovenske Policije oglasile tudi nekatere slovenske banke. Morda se nekateri tega ne zavedajo, vendar celoten slovenski bančni sistem prav vsak dan ogrožajo številni ilegalni poskusi goljufov in hekerjev.

Vendar pa imajo banke dovolj zanesljive varnostne sisteme in imajo tudi zaposlene svoje varnostne specialiste, ki te vdore preprečujejo. Pri klientih, oziroma pri navadnih ljudeh pa ni tako, saj mora vsak od nas kar lepo sam poskrbeti za svojo spletno varnost. »Opažamo povečano število poskusov prevar, povezanih s prestrezanjem prijavnih podatkov za dostop do spletnih in mobilnih bank ter z izvedbo goljufivih plačil.

Prevara se običajno prične s prejemom elektronskega ali SMS sporočila, lahko tudi telefonskega klica. Sporočila in spletne strani, do katerih vodijo povezave v sporočilih, so v slovenskem jeziku, so lahko dobra kopija legitimnih sporočil oz. spletnih strani ter uporabljajo imena in logotipe slovenskih bank ali storitev Rekono, FLIK, Pošta Slovenije d.o.o. in podobno,« na primer opozarjajo pri Delavski hranilnici.

Do spletne banke naj bi se dostopalo izključno prek uradnih spletnih povezav, ki so na voljo na strani banke, prav tako pa naj bi se uporabljalo izključno uradno aplikacijo za mobilno banko, ki je objavljena v trgovinah Google Play ali Apple App Store. Prav tako se ne sme razkrivati osebnih prijavnih podatkov, kartičnih podatkov ali enkratnih SMS OTP gesel – ne po telefonu in tudi ne drugače.

Sicer pa je preventivnih nasvetov še več, a so vezani na specifične operacije, tehnologije in storitve posamezne bančne ustanove, zato se od banke do banke razlikujejo. Na uradnih spletnih mestih bank so zaradi tega objavljena natančnejša navodila, kako se izogniti konkretnim spletnim goljufijam.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.