Naslovnica Gospodarstvo Pravočasne priprave na predvideno pomanjkanje delovne sile

Pravočasne priprave na predvideno pomanjkanje delovne sile

Avtor: Spletno Uredništvo
Z zaključno konferenco se je iztekel projekt ‘Platforma za napovedovanje kompetenc’, javnosti pa so bile v dokumentu ‘Potrebe trga dela v naslednjih 15-ih letih’ prvič predstavljena predvidevanja glede potreb na slovenskem trgu dela vse do leta 2037.
Pravočasne priprave na predvideno pomanjkanje delovne sile

Na konferenci, ki je potekala v Kongresnem centru Brdo, je vladalo veliko zanimanje (foto: MDDSZ)

Dolgoročne napovedi glede prihodnjega dogajanja na trgu dela so izjemno pomembne, tako za različne državne politike in resorje (npr. v šolstvu), kot za uspešno gospodarstvo in za socialno blagostanje v Sloveniji. Dobro predvidene bodoče potrebe namreč omogočajo pravočasno šolanje kadrov, dovolj zgoden razvoj primernih orodij, objektov in infrastruktur, oblikovanje zakonodaje ter zagotovitev sredstev za financiranje vsega potrebnega.

Aktivnosti za postavitev ‘Platforme za napovedovanje kompetenc’ so se začele že leta 2019, pravkar pa je bila izpeljana zaključna konferenca projekta ‘Potrebe trga dela v naslednjih 15-ih letih‘. Skupaj sta jo pripravila Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) ter Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje (ZRSZ), na konferenci pa so bila predstavljena dolgoročna predvidevanja glede potreb na slovenskem trgu dela.

»Izziv pomanjkanja delovne sile se bo poglobil ter bo omejeval gospodarsko rast, zadovoljstvo državljanov s storitvami in konkurenčnost gospodarstva. Projekt zato prinaša ključne podatke za reševanje teh izzivov, s katerimi se zapolnjuje praznina glede ocen prihodnjih potreb trga dela oziroma se zagotavljajo podatki za ukrepanje,« je na konferenci pojasnil Gonzalo Caprirolo, vodja Službe za analize in razvoj na ministrstvu.

Nato so bili predstavljeni podatki, po katerih je trenutno število slovenskih državljanov, ki se prvič vključujejo na trg dela, nižje od števila novih upokojencev. Poleg tega je to število hkrati kar za 50 % nižje od dejanskih potreb trga dela, zato pomanjkanje v vedno večjem deležu zapolnjuje tuja delovna sila. Napoved pravi, da se bo ponudba delovne sile tudi še naprej zmanjševala in tako omejevala gospodarsko rast.

Prav tako se predvideva, da se bo po letu 2027 pričelo skupno število delovnih mest zmanjševati, da bo večina prostih delovnih mest bo le ‘nadomestne narave’, da bo največ povpraševanja po strokovnjakih in da bo gospodarstvo potrebovalo predvsem terciarno in srednješolsko izobražen kader. Konferenca je bila tako pomemben nov korak k blaženju predvidenih primanjkljajev in neskladij med ponudbo in povpraševanjem na trgu dela.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.