Naslovnica Kronika Skoraj 3000 prehitrih voznikov, od tega 2000 v naseljih

Skoraj 3000 prehitrih voznikov, od tega 2000 v naseljih

Avtor: Spletno Uredništvo
Policija je objavila rezultate obeh varnostno-preventivnih akcij, ki sta med 5. in 11. junijem potekali na slovenskih cestah. Policisti so preverjali motoriste in hitrosti vseh vrst vozil. Rezultati so bili glede voznikov motorjev kar spodbudni, glede prekoračitev hitrosti pa presenetljivo zaskrbljujoči.
Skoraj 3000 prehitrih voznikov, od tega 2000 v naseljih

Glede na visoko število prehitrih voznikov lahko kmalu pričakujemo še eno podobno akcijo (foto: policija.si)

Enotedenski varnostno-preventivni akciji Policije sta bili na vrsti tik pred koncem šolskega leta in koledarskim pričetkom poletja, ko se gneča na slovenskih cestah že opazno pričenja večati. Glede motoristov so preverjali, ali so motocikli brezhibni in gume primerne, ali ima voznik po zakonu predpisano čelado in varnostne dodatke, kot so kombinezon, ščitnik hrbtenice, škornji in rokavice.

»Kontrolirali smo 1.559 voznikov enoslednih motornih vozil in v 722 primerih odredili alkotest. Pri tem je 15 voznikov vozilo pod vplivom alkohola. Skupaj smo pri motoristih zaznali 238 kršitev cestnoprometnih pravil, od tega smo v 90 primerih izrekli opozorilo, 13 motoristom pa smo zasegli enosledno motorno vozilo,« so o izplenu akcije povedali s Policije. Za 148 kršitev so torej napisali kazni, kar predstavlja le približno 1 % vseh ustavljenih voznikov motorjev.

Razveseljuje tudi dejstvo, da alkohol tokrat ni bil v ospredju, tako da so v celoti gledano motoristi kar dobro prestali ta test. Druga varnostno-preventivna akcija pa je bila posvečena hitrosti in tu so bili rezultati precej bolj zaskrbljujoči. Policisti so namreč našteli kar 2.913 prekoračitev hitrosti. Od tega jih je bilo več kot dve tretjini prekoračitev dovoljenih omejitev hitrosti in sicer točno 2.000 izmerjenih v naseljih.

Policija je še dodala, da je bilo 382 kršitev izmerjenih izven naselij, 531 pa na avtocestah in hitrih cestah. Skupno so le v 242 primerih izrekli zgolj opozorilo, kar najbrž pomeni, da so napisali kar 2671 kazni. Obvestilo za javnost slovenske policije je bilo namreč tokrat zelo kratko in skopo. Ne glede na to je moč zaključiti, da so številke glede prekoračitev hitrosti tokrat presenetljivo visoke, predvsem prekoračitve v naseljih pa so že kar alarmantne.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.