Naslovnica Slovenija Slovenija gre proti predsedovanju Barcelonski konvenciji

Slovenija gre proti predsedovanju Barcelonski konvenciji

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovenija bo ta teden v Izoli gostila zasedanje biroja Barcelonske konvencije. Ta konvencija je edini regionalni večstranski pravni okvir za varstvo sredozemskega morskega in obalnega okolja, Slovenija pa bo konec letošnjega leta prevzela tudi predsedovanje temu mednarodnemu organu.
Slovenija gre proti predsedovanju Barcelonski konvenciji

Pogled z vzhodne obale Izole na gnečo tovornih ladij v Koprskem in v Tržaškem zalivu (foto: SJ)

Izola bo v torek 20. junija in v sredo 21. junija lokacija zasedanja biroja Barcelonske konvencije, ki bo že 94. po vrsti. Na tem sestanku bo predvidoma prisotnih več kot 25 udeležencev, ki se bodo posvetili sodelovanju v boju proti onesnaževanju in zmanjševanju neželenih okoljskih vplivov, ohranjanju biotske raznovrstnosti ter izboljšanju stanja morja in podnebja. Sredozemsko morje je namreč zaradi svoje zaprtosti izjemno občutljivo.

»Po eni strani razvoj trgovine med Evropo in Azijo ustvarja vse več mednarodnega pomorskega prometa, še vedno pa se na odprtem morju izkoriščajo zaloge nafte in plina. Na drugi strani se s svetovno rastjo turizma povečujejo obalni turizem ter rekreativna in turistična plovba,« so spomnili organizatorji dogodka z Javnega zavoda za spodbujanje podjetništva in razvojne projekte Občine Izola.

Sicer so države podpisnice Barcelonske konvencije Albanija, Alžirija, Bosna in Hercegovina, Ciper, Črna gora, Egipt, Francija, Grčija, Hrvaška, Izrael, Italija, Libanon, Libija, Malta, Maroko, Monako, Sirija, Slovenija, Španija, Tunizija, Turčija ter tudi Evropska unija. Naša država pa bo konec letošnjega leta od Turčije prevzela predsedovanje tega mednarodnega organa.

Od 4. do 8. decembra se tako v Sloveniji obeta precej večje zasedanje z več sto udeleženci in številnimi spremljevalnimi dogodki. To bo že 23. zasedanje držav podpisnic Barcelonske konvencije in Slovenija bo tudi prevzela predsedovanje konvenciji za obdobje dveh let (2024 in 2025).

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.