Naslovnica Gospodarstvo Potrdili so visoke bonitete ocene in stabilne obete

Potrdili so visoke bonitete ocene in stabilne obete

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Direktorata za zakladništvo, ki sodi pod okrilje Ministrstva za finance, so sporočili novo pozitivno novico glede finančnega stanja slovenske države. Agenciji S&P in DBRS Morningstar sta včeraj potrdili visoki bonitetni oceni Slovenije, kar hkrati pomeni, da so bili vsi fiskalni ukrepi zadnjih mesecev prav taki, kot bi morali biti.
Potrdili so visoke bonitete ocene in stabilne obete

Finančna slika Republike Slovenije še naprej ostaja zelo ugodna (foto: pxhere.com)

Z Direktorata za zakladništvo, oziroma z Ministrstva za finance (MF), so posredovali svežo informacijo o trenutnih finančnih razmerah in obetih Slovenije za prihodnost. Agencija S&P je namreč pravkar potrdila dosedanjo slovensko oceno AA- s stabilnimi obeti, agencija DBRS Morningstar pa je potrdila oceno A (high) ter prav tako napovedala stabilne obete. DBRS je objavil tudi podrobnejše poročilo o bonitetni oceni.

»V splošnem na dober položaj Slovenije vplivajo dobro razvito gospodarstvo, učinkovito upravljanje z dolgom, premišljen fiskalni okvir in članstvo v evropskih institucijah. Agencija ugotavlja, da lahko z verodostojnim okvirom makroekonomske politike uravnotežimo posledice energetske krize. Javnofinančni primanjkljaj Slovenije bo po ocenah agencije do leta 2024 padel na 3 % bruto domačega proizvoda (BDP) ali pod to mejo,« so pojasnili z MF.

Dodali so še, da se je slovensko javni dolg med pandemijo koronavirusa zvišal, agencija pa sedaj opaža premišljeno upravljanje z dolgom, zato predvideva, da bo slednji do leta 2024 padel na 70 % BDP. Agencija S&P podrobnejših utemeljitev potrditve ocene in obetov ni objavila istočasno kot samega sporočila, vendar bo to storila v prihodnjih dneh.

Z MF so opozorili še na dejstvo, da so se v zadnjih mesecih poslabšale bonitetne napovedi za Avstrijo, Italijo, Francijo, Slovaško, Litvo, Latvijo, Estonijo in še nekatere druge države. To pa hkrati pomeni, da je Slovenije na finančnem področju zaupanja vredna država.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.