Naslovnica Gospodarstvo Postojnska jama lani odlično, obeti ob 200-letnici so podobno dobri

Postojnska jama lani odlično, obeti ob 200-letnici so podobno dobri

Avtor: Spletno Uredništvo

V Postojnski jami vodijo evidenco števila obiskovalcev že od leta 1819 in zato so se novembra razveselili skupno že 38-milijontega obiskovalca. Lani je zgolj jamo obiskalo 780.000 turistov, rekorden pa je bil tudi obisk Predjamskega gradu, ki si ga je ogledalo skoraj 240.000 gostov. Tudi napovedi za leto 2018 so obetavne. Dogajanje bo še bolj pestro, saj bodo preko celega leta z različnimi dogodki obeležili 200 letnico odkritja Postojnske jame in s tem začetka turizma moderne dobe v Postojni.

postojnska Lepotica svetovnega slovesa 2

Letos ob 200-letnici turizma v Postojni pričakujejo še več gostov kot lani (foto: postojnska-jama.eu)

 

Obisk znamenitosti Parka Postojnske jame je bil odličen tudi v božično-novolentem odbobju. Med 25. decembrom in 2. januarjem si je Postojnsko jamo ogledalo 24.107 obiskovalcev ali dobrih 15 % več kot v enakem obdobju prejšnjega leta. Od tega je predstave Živih jaslic, ki so potekale ob celotni poti ogleda Postojnske jame, v šestih dneh obiskalo skoraj 17.000 gostov. Tokrat je bila na voljo vnaprejšnja spletna rezervacija vstopnic, kar je izkoristila večina obiskovalcev. Prvotno objavljene obiske so zato dopolnili še z dodatnimi predstavami, saj je število obiskovalcev zaradi nemotenega spremljanja prizorov omejeno na 200 na posamezen obisk.

Povečalo se je tudi zanimanje za druge znamenitosti Parka Postojnske jame – vsebinsko prenovljeni Vivarij Proteus ter najmlajšo od vseh znamenitosti – razstavni paviljon EXPO jama kras, ki se v letu 2017 ponaša s prestižnim nazivom Sejalec leta. Lani je za Postojnsko jamo prelomnico pomenila naložba v Certa Holding, del katere sta tudi Hotel Cerkno s smučiščem in termami, kar pomeni širitev turistične ponudbe izven Parka Postojnske jame.

Začenja se tudi nova zgodba na Jezerskem, kjer obnavljajo hotel Planinka, ki naj bi bil odprt letos poleti. Vse znamenitosti, ki jih ima v upravljanju podjetje Postojnska jama, d.d., je sicer v letu 2017 zabeležilo 1.201.879 obiskov, od tega je Postojnsko jamo obiskalo skoraj 780.000 gostov, kar pomeni 13 % več kot leto prej, so sporočili z obvestilu za javnost postojnske družbe.

Po narodnostni strukturi s skoraj 16 % na prvem mestu tradicionalno ostajajo gostje iz Italije, sledijo jim Nemci (8 %), na tretjem mestu pa so domači obiskovalci (7,5 %). Preko 50.000 obiskovalcev ali skoraj 7 % je bilo v Postojnski jami še gostov iz Južne Koreje, med tistimi z več kot 20.000 obiskovalci pa so še gostje iz naslednjih držav: Poljska, Velika Britanija, Madžarska, Španija, Izrael, ZDA, Japonska, Tajvan in Kitajska s Hong Kongom. Da Postojnska jama ostaja globalno najbolj prepoznavna slovenska znamenitost, nam tudi letos potrjuje dejstvo, da je gostila obiskovalce iz več kot 150 različnih držav sveta.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.