Naslovnica Kronika Poskus spletne goljufije s slovenskimi kosmiči

Poskus spletne goljufije s slovenskimi kosmiči

Avtor: Spletno Uredništvo
Verjeli ali ne, tokrat se je med vrsto opozoril glede spletnih prevar znašla tudi goljufija s slovenskimi kosmiči. Sicer to ni edina trenutno aktualna goljufija, je pa zagotovo najbolj nenavadna doslej.
Poskus spletne goljufije s slovenskimi kosmiči

To je spletna stran, kjer med čevlji najdemo tudi sport-muslije (foto: Varninainternetu.si)

S spletnega projekta Varni na internetu tokrat prihaja informacija o zares nenavadni in hkrati zelo originalni prevari. Angeli varuhi slovenskega spleta, ki so zbrani okrog tega projekta, so namreč med svojimi rednimi raziskovalnimi aktivnostmi in preverjanju sumljivih spletnih strani v določeni spletni outlet trgovini med modnimi artikli, obutvijo in oblačili našli tudi kosmiče Podravka Slovenija.

Le zakaj bi nekdo med čevlji in torbicami ponujal tudi hrano in zakaj prav slovenske kosmiče, so se vprašali in hitro našli tudi odgovor. »Seveda je trgovina že zaradi ponudbe sumljiva in ji ne gre zaupat. Če pa pogledaš na spletno stran whois.domaintools.com, vidiš, da je domena stara le 27 dni, registrirana na Kitajskem. Zakaj bi potem prodajali slovenske kosmiče? In to med oblačili⁉

Če se ponudba zdi nenavadna po ceni, širokem izboru, brezplačni dostavi po celem svetu ali pa med čevlji najdeš kosmiče, gre za prevaro,« opozarjajo z Varni na internetu.si. Pojasnili so tudi potek te prevare – ko se vpiše navidezno ‘nujno potrebne’ podatke kreditne kartice za izvedbo plačila, se jih v resnici elegantno posreduje goljufom, ki nato naivnežu takoj izpraznijo transakcijski račun.

Zato je potrebno prav vedno pred nakupom preveriti prav vsako spletno trgovino, pa naj se zdi še tako resnična. Prav tako s projekta Varni na internetu opozarjajo na previdnost, tudi če kdo kaj prodaja prek malih oglasnikov, kot sta Bolha in Facebook market place, saj je tudi drugi aktualen poskus prevare podoben tistemu s kosmiči.

Neznanec bi rad takoj kupil karkoli že prodajate, za izvedbo plačila pa potrebuje podatke vaše kreditne kartice in potrditveno CVV kodo. Če se jih vpiše, se tako goljufu omogoči, da na enostaven način pobere ves denar z vašega računa. Zato podatke kreditne kartice ne vpisujemo nikamor.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.