Naslovnica Kronika Poskus ogoljufanja države za 14 milijonov se ni posrečil

Poskus ogoljufanja države za 14 milijonov se ni posrečil

Avtor: Spletno Uredništvo
Nacionalni preiskovalni urad je danes ponovno izpeljal obsežno preiskavo, tokrat tudi v sodelovanju z italijanskimi kolegi. Vzrok za preiskavo je močan sum storitve kaznivega dejanja pri prodaji deleža, ki ga je Republika Slovenija imela v podjetju Meta Ingenium, nekdanjem lastniku podjetja Bia Separations. Hišne preiskave so potekale predvsem na območju Policijske uprave Ljubljana, med drugim tudi v Slovenskem državnem holdingu.
Poskus ogoljufanja države za 14 milijonov se ni posrečil

Današnja je že druga večja preiskava gospodarskega kriminala v Sloveniji v mesecu oktobru (foto: policija.si)

Potem, ko so se v slovenskih medijih danes dopoldan pojavile novice o obisku Policije v prostorih Slovenskega državnega holdinga (SDH), se je ozadje zgodbe do popoldneva počasi dopolnilo. Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je preiskavo sprožil zaradi suma storitve kaznivega dejanja pri prodaji deleža, ki ga je Republika Slovenija imela v ljubljanskem podjetju Meta Ingenium, nekdanjem lastniku ajdovskega podjetja Bia Separations.

»Kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti je storjeno na škodo gospodarske družbe v lasti Republike Slovenije. Kaznivega dejanja so osumljene tri fizične osebe, trenutno pa se preiskovalna dejanja nanašajo na tri fizične osebe in tri pravne osebe na območju Slovenije in na eno fizično osebo in eno pravno osebo na območju Italije,« so slovenski policisti zapisali v izjavi za javnost.

Po neuradnih informacijah naj bi hišne preiskave potekale pri nekdanjih članih uprave SDH Boštjanu Kolerju, Borisu Medici in Igorju Kržanu. Policija je sporočila, da je bilo nezakonito pridobljenih več kot 14 milijonov evrov, oz. je bila za ta znesek oškodovana slovenska država. Pri izvajanju hišnih preiskav in drugih preiskovalnih aktivnostih je v Sloveniji sodelovalo 23 preiskovalcev NPU, v Italiji pa ekipa finančne policije (Guardia di Finanza).

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.