Naslovnica Gospodarstvo Poseben vesoljski razpis le za slovenska podjetja in institucije

Poseben vesoljski razpis le za slovenska podjetja in institucije

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska vesoljska agencija ESA je pravkar objavila nov razpis, ki je namenjen izključno slovenskem institucijam in podjetjem.
Promocijska fotografija vesoljskega raziskovanja Evropske vesoljske agencije ESA (foto: needpix.com)

Z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo RS (MGRT) so opomnili, da je Evropska vesoljska agencija (ESA) pred nekaj dnevi objavila svoj drugi razpis RPA (Requesting Party Activity). Ta razpis je nastal na podlagi novega slovenskega Pridružitvenega sporazuma z ESA. Razpis je tako na voljo samo slovenskim institucijam in podjetjem, njegova razpisa je 900.000 evrov, rok za oddajo prijav pa je 30. november.

»Razpis RPA (Requesting Party Activities) je namenjen izključno slovenskim podjetjem, in sicer za pripravo industrije, da je konkurenčna za sodelovanje v programih ESA, v katere je vključena Slovenija ter razvoj kompetenc za vključitev v nove izbirne programe. Gre za orodje za pomoč razvoja znanosti na izbranih področjih ter tudi za razvoj ustreznih kadrov,« so pojasnili v sporočilu za javnost MGRT.

Dodali so še, da se prek tovrstnih RPA razpisov se razvijajo kompetence, zmogljivosti in izkušnje, ki državi članici omogočajo dosego dolgoročnih ciljev na področju vesolja. Sicer pa ESA obstaja vse od leta 1975 in danes šteje 22 držav članic. Agencija skrbi za evropske znanstvene in gospodarske interese v vesolju, usposablja astronavte ter gradi in (s pomočjo evropskih raket iz izstrelišča v Francoski Gvajani) v orbito izstreljuje satelite.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.