Naslovnica Magazin Dan superračunalnikov

Dan superračunalnikov

Avtor: Spletno Uredništvo
Včeraj je bil na vrsti ‘Exascale dan’ in vzporedno z njim tudi ‘Dan odprtih vrat superračunalniških centrov’. ‘Exascale dan’ je mednarodni dan, ki je posvečen novi generaciji najzmogljivejših superračunalnikov, zato so ob tej priložnosti pripravili bogat program ter odprli vrata petih slovenskih nacionalnih superračunalniških centrov.
Za superračunalnike je včeraj vladalo veliko zanimanje (foto: Arnes/HPS Sling)

Exascale dan so partnerji pri projektu izkoristili za promocijo superračunalništva, njegove uporabe in številnih novih možnosti, ki jih prinaša gospodarstvu, znanosti in družbi. Tako so svoja vrata odprli v petih slovenskih superračunalniških centrih. Institut informacijskih znanosti v Mariboru je predstavil enega najzmogljivejših superračunalnikov v Sloveniji in na svetu EuroHPC Vega.

»Obiskovalci so si poleg Vege ogledali tudi ednega redkih zasebnih superračunalnikov v Evropi Arctur-2 v podjetju Arctur v Novi Gorici, superračunalnik Maister na Univerzi v Mariboru, superračunalniške gruče Akademske in raziskovalne mreže Slovenije – Arnesa ter Instituta Jožef Stefan na Teslovi ulici v Ljubljani in HPC Trdina na Fakulteti za informacijske študije v Novem mestu,« so pojasnili z Nacionalnega kompetenčnega centra HPC SLING.

Ob 17. uri so izpeljali tudi napovedani virtualni dogodek za vse tiste, ki se dneva odprtih vrat niso mogli osebno udeležiti na lokacijah. Na virtualnem dogodku je bil dodatno predstavljen še superračunalniški sistem na Kemijskem inštitutu. Sicer so datum ‘Exascale dneva (18. 10., oz. 10. 18. za anglosaksonski svet) izbrali zato, ker bodo Exascale računalniki lahko izračunali najmanj 1018 operacij s plavajočo vejico na sekundo (1 exaFLOPS).

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.