Naslovnica Slovenija Pomlad je tu in pravkar prebujeni medvedi so lačni

Pomlad je tu in pravkar prebujeni medvedi so lačni

Avtor: Spletno Uredništvo
Letos smo ob spomladanskem prebujanju medvedov prejeli tudi varnostno-preventivno obvestilo, kaj je potrebno storiti, da se med sproščenim obiskom naravnega okolja ne znajdemo v smrtni nevarnosti.
Pomlad je tu in pravkar prebujeni medvedi so lačni

Medvedi so prisotni v gozdovih po vsej Sloveniji (foto: MNVP)

Ker je že napočil tisti del leta, ko medvedi zaključijo z zimskim spancem in se lačni odpravijo iz svojih brlogov, je potrebno biti predvsem gozdovih in v njihovi neposredni bližini bolj previden. Prav zato je dobro biti bolj glasen – že pogovor v paru oz. skupini, prižgan radio ali drugi predvajalnik glasbe z zvočnikom lahko opozori medveda na našo prisotnost in žival se bo človeku sama izognila.

Najbolj nevarno je, če smo povsem tihi in se potem nenadoma znajdemo v neposredni bližini medveda. Če se žival ustraši, nas bo skoraj zagotovo napadla. To še posebej velja, če gre za medvedko z mladičem. Drugi zelo pomemben nasvet se glasi, da je v tem obdobju potrebno obvezno imeti pse na povodcu. Če pes naleti na medveda in ga malce preveč razdraži, bo nato v begu pred njim kuža pritekel naravnost k lastniku, kar se za slednjega lahko konča zelo slabo.

»Če opazite medveda, se mu nikoli ne približujte in ga ne motite. Če na daleč opazite medveda, se počasi umaknite v smeri svojega prihoda in pustite medvedu dovolj prostora za nadaljevanje poti. Nikoli ne tecite! Premikajte se počasi, brez hitrih gibov in brez kričanja. Namen takšnega odziva je prestrašiti neželenega obiskovalca. V primeru napada se nikoli ne branite. Obstanite ali počasi lezite na tla z obrazom navzdol.

Najverjetneje se bo medved ustavil tik pred vami in ne bo prišlo do fizičnega stika,« svetujejo z Ministrstva za naravne vire in prostor (MNVP). Dodali so še, da se luknjam, jamam in znanim pozicijam medvedjih brlogov ni pametno približevati, prav tako pa se ostankov hrane oz. organskih odpadkov ne sme odlagati v gozdovih in v njihovi bližini, blizu planinskih koč, odlagališč smeti in v bližini naselij, ker hrana hitro privabi lačno žival – v tem  primeru medveda.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.