Naslovnica Gospodarstvo Letos bo za gospodarstvo na voljo več kot 851 milijonov evrov

Letos bo za gospodarstvo na voljo več kot 851 milijonov evrov

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je objavilo informacijo o ugodnih posojilih in drugih oblikah pomoči gospodarstvu, za katere bodo letos skupaj s Slovensko izvozno in razvojno banko ter s Slovenskim podjetniškim skladom zagotovili preko 851 milijona evrov.
Letos bo za gospodarstvo na voljo več kot 851 milijonov evrov

Levo šop bankovcev po 50 evrov in desno šop po 20 evrov (foto: pxhere.com)

Slovenska izvozna in razvojna banka (SID banka) in Slovenski podjetniški sklad (SPS) bosta v letu 2024 v sodelovanju z Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport (MGTŠ) slovenskemu gospodarstvu namenila 512 milijonov evrov ugodnih posojil in drugih finančnih instrumentov. Ta sredstva bodo uporabljena za področja tehnološkega razvoja, kapitalskega utrjevanja, likvidnosti in omilitvi kriznih okoliščin.

“Od 512 milijonov evrov povratnih spodbud, jih je 333,2 milijona evra takih, kjer sredstva poleg obeh institucij zagotavlja tudi gospodarsko ministrstvo, preostalih 178,8 milijona evrov povratnih spodbud pa financirata le SID banka in SPS. Poleg teh povratnih sredstev bo gospodarsko ministrstvo letos namenilo gospodarstvu tudi 339,2 milijona evrov nepovratnih sredstev, razpisanih v okviru 42 javnih razpisov.

Gospodarstvu bo letos tako namenjenih skupaj 851,2 milijona evrov nepovratnih in povratnih sredstev vseh treh institucij,” so pojasnili z MGTŠ. Spomnili so še, da so s SID banko v zadnjih 13 letih vzpostavili 6 posojilnih skladov za različne namene v skupni začetni vrednosti 848 milijona evrov ter tudi 2 ‘sklada skladov’ iz evropskih kohezijskih sredstev za obdobje 2014–2020 v vrednosti 291 milijonov evrov.

Tem sredstvom so dodali še finančni vzvod v vrednosti preko 200 milijonov evrov iz kapitala SID banke in izbranih finančnih posrednikov, med njimi tudi SPS. Ta sredstva so bila na voljo za mikrokredite, kredite za raziskave, razvoj in inovacije, energetsko učinkovitost in urbani razvoj, portfeljske garancije, lastniško ter kvazi-lastniško financiranje, v času pandemije koronavirusa pa so se precej bolj intenzivno posvetili financiranju likvidnosti.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.