Naslovnica Gospodarstvo Pomembna trajnostno-poslovna dogodka v Luki Koper

Pomembna trajnostno-poslovna dogodka v Luki Koper

Avtor: Spletno Uredništvo
V Luki Koper je druga polovica meseca aprila minila v znamenju dveh pomembnih dogodkov, kjer se posel prepleta z varovanje okolja, oziroma gospodarjenje poteka po trajnostnih smernicah.
Pomembna trajnostno-poslovna dogodka v Luki Koper

Pogled iz zraka na Luko Koper in na novo sončno elektrarno na strehi skladišč (foto: Peter Kleva/Luka Koper)

Najprej se je v Luki Koper privezala ladja CMA CGM Scandolo, ki je bila prva barka s pogonom na utekočinjen zemeljski plin, ki je doslej priplula v slovenske teritorialne vode. Ta kontejnerska ladja francoskega ladjarja CMA CGM ima kapaciteto 15.000 TEU (kontejnerskih enot) in je ena od 35 plovil v floti francoskega ladjarja, ki jih poganja utekočinjen zemeljski plin (LNG).

Z Luke Koper d.o.o. so pojasnili, da naj bi v družbi CMA CGM že do leta 2028 povečali število ladij, ki jih poganjajo razogljičena goriva na 120, s čimer naj bi do 20 % znižali izpuste CO2 v primerjavi z barkami s pogonom na fosilna goriva. Dodali so, da je ta ‘zelena poslovna odločitev’ le del zaveze, s katero želi ladjar do leta 2050 doseči ničelne neto emisije oz. podnebno nevtralnost.

Na območju edinega slovenskega tovornega pristanišča pa so v okviru projekta SOPOREM, kjer sodeluje Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj (MKRR), pred dnevi namenu predali ogromno sončno elektrarno s skupno močjo 3,3 MW. Tovor panelov s sončnimi celicami je sicer marca zamujal zaradi napadov na ladijski promet v Rdečem morju,  sedaj pa se paneli že razprostirajo na strehah skladišč terminala za generalne tovore.

Za projekt je bil vreden 2,8 milijona evrov, z Luke Koper pa so že najavili nov projekt EALING, s katerim bi radi  vzpostavili ustrezen strokovni okvir za izvajanje projektov podnebnega prehoda do leta 2030, oz. kar do leta 2050. »Ker se potrebe po električni energiji večajo, smo s podjetjem ELES že pristopili k projektu gradnje razdelilne transformatorske postaje, ki bo zagotovila dovolj električne moči za nadaljnjo delovanje in razvoj Luke Koper po letu 2030.

Na ta način bomo vzpostavili pogoje za elektrifikacijo obal in neposreden priklop ladij na električno energijo, ter tako za čas zadrževanja ladij v pristanišču izničili emisije v okolje ter znižali hrup in vibracije, ki jih povzroča delovanje ladijskih motorjev,« so še pojasnili z Luke Koper d.o.o.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.