Naslovnica Svet & EU Proti Lukašenku s pismom o nameri

Proti Lukašenku s pismom o nameri

Avtor: Spletno Uredništvo
Po več kot enem letu premora se je Evropski parlament spet spomnil na belorusko opozicijo. Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola in voditeljica Združenega prehodnega kabineta Belorusije Sviatlana Tsikhanouskaya sta v Valletti Valletti podpisala pismo o nameri, kot znak močne zavezanosti Parlamenta k krepitvi sodelovanja z demokratičnimi sile Belorusije.
Proti Lukašenku s pismom o nameri

Metsola in Tsikhanouskaya med obiskom Parlamenta EU oktobra leta 2022 (foto: Parlament EU)

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola, ki je doma z Malte, in vodja Združenega prehodnega kabineta Belorusije Sviatlana Tsikhanouskaya, sta po priložnostni slovesnosti v pisarni Evropskega parlamenta v Valletti podpisali pismo o nameri. Gre za simbolično dejanje, oziroma za znak zavezanosti Evropskega parlamenta glede okrepitve sodelovanja z demokratičnimi sile Belorusije.

“To je močan znak odločenosti Parlamenta EU, da okrepi naše vezi, da izrazi svojo podporo demokratičnim silam in civilni družbi Belorusije v njihovem boju za svobodno, neodvisno in demokratično državo. Belorusija ne bo postala pozabljen kotiček Evrope,” je ob tem dejala predsednica Metsola. Slednja je pred še slovesnim podpisom pisma o nameri s Tsikhanouskayo opravila tudi dvostransko srečanje.

Obe voditeljici sta pozvali k takojšnji izpustitvi vseh političnih zapornikov v Belorusiji, ki jo s trdo roko še naprej vodi predsednik Aleksander Lukašenko. Sviatlana Tsikhanowskaya se je nato v svojih komentarjih zahvalila predsednici Roberti Metsoli in poslancem Evropskega parlamenta za zagotavljanje praktične in prilagojene pomoči beloruskim demokratičnim silam ter civilni družbi.

Vendar pa v sporočilu za javnost niso objavili nič konkretnega, kako naj bi EU pomagala beloruskim demokratičnim silam. Le-te so namreč v beloruskih zaporih, v tujini ali popolnoma pritajene čakajo na kakšno čudežno spremembo v političnem vrhu države. Tsikhanowskayo so takoj po predsedniških volitvah leta 2020 izgnali iz države in živi v sosednji Litvi, demokratizacija Belorusije pa se zaradi dogajanja v sosednji Ukrajini zdi še precej dlje kot pred leti….

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.