Naslovnica Slovenija Poljska Stena senc je zmagala na Festivalu gorniškega filma

Poljska Stena senc je zmagala na Festivalu gorniškega filma

Avtor: Spletno Uredništvo
Tradicionalni festival gorniškega filma, ki je potekal v Domžalah, je dobil svoj svečani epilog. 15. izdaja festivala se je končala s proglasitvijo najboljših filmov v posameznih kategorijah. Skupno zmago je odnesel poljski film ‘Stena senc’, nagrajena pa sta bila tudi slovenska filma ‘360 Ascent’ in ‘Sinovi burje’.
Poljska Stena senc je zmagala na Festivalu gorniškega filma

Prizor iz zmagovalnega filma ‘Stena senc’ (foto: PZS)

Na letos že 15. po vrsti Festivalu gorniškega filma je prvo mesto osvojil poljski film ‘Stena senc’. Film govori o družini šerp, ki potrebuje denar za šolanje otroka, zato prekrši tabu in se pridruži odpravi na sveto vzhodno steno Kumbakarne. Zmagovalni film je delo režiserke Elize Kubarske in je po mnenju strokovne žirije, ki so jo sestavljali filmski producent Daniel Burlac, filozof in publicist Jernej Šček ter alpinist Viki Grošelj, najčistejši izraz gorske kulture.

Prvič v zgodovini festivala sta bila letos med nagrajenimi kar dva slovenska filma. Najboljši plezalni film je bil ‘360 Ascent’ Roka Lukšiča in Martina Smerdela, častno pohvalo žirije pa prejel film ‘Sinovi burje’ Mihe Čelarja. “Najvišji dimnik v Evropi, najdaljša umetna plezalna smer na svetu in vrhunska plezalca svetovnega kova. To so presežniki, ki so svetu predstavili Slovenijo v filmu 360 Ascent,« je za Planinsko zvezo Slovenije pojasnil režiser Rok Lukšič.

Pohvaljeni dokumentarec ‘Sinovi burje’ Mihe Čelarja je posvečen zadnji slovenski avtohtoni pasji pasmi – kraškemu ovčarju in je hkrati odgovor na pritiske politike, ki je želela zdesetkati volčjo populacijo. Jugozahodna stena Everesta’ Slovaka Pavola Barabasa pa je bila razglašena za najboljši alpinistični film. Zanimiv in zgodovinsko natančen film je poklon 4 velikim slovaškim alpinistom, ki so se lotili velike, a obenem tragične avanture v Himalaji.

Sicer so organizatorji tradicionalnega festivala s Planinske zveze Slovenije podelili še celo vrsto filmskih nagrad, med časom trajanja Festivala gorniškega filma, kjer je bilo letos predvajanih 33 filmov, pa se je zvrstilo tudi več izjemno zanimivih predavatelji uglednih gostov iz Slovenija in tujine.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.