Naslovnica Kronika Pogrešani češki kolesar, več nesreč z bicikli in e-skiroji

Pogrešani češki kolesar, več nesreč z bicikli in e-skiroji

Avtor: Spletno Uredništvo
Policija je danes objavila novico o izginulem češkem kolesarju in pa tudi opozorilo, da se je letos opazno povečalo število prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev in voznikov e-skirojev.
Pogrešani češki kolesar, več nesreč z bicikli in e-skiroji

Prizor z lanske varnostno-preventivne akcije o vožnji e-skirojev, ki je potekala v Mariboru (foto: policija.si)

Policisti Policijske postaje Ruše so bili danes obveščeni, da je od včeraj pogrešan 72-letni Vladimir Johanides. Gre za državljana Češke, ki je kolesaril na relaciji med Zrečami in Mariborom. Nazadnje so ga videli včeraj ( 5. julija 2023) ko je približno ob 15. uri peljal v tako imenovani ‘Šturmovi grabi’ na relaciji med Falo in Dravogradom. Policisti so sporočili, da je pogrešani je visok okrog 180 cm in je brez las.

Sicer ima med vožnjo najbrž na glavi kolesarsko čelado, oblečen naj bi bil v kolesarsko opremo z modro majico in morda v črno vetrovko, na ramenih naj bi imel nahrbtnik, uporablja pa črno kolo znamke Superior. Kdorkoli bi kaj vedel o njem, naj to seveda čim prej sporoči Policiji. Morda zadevi nista povezani, vendar je Policija prav danes spet opozorila na povečano število prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev in voznikov e-skirojev.

»V obdobju od 1. januarja do 4. julija 2023 se je zgodilo 506 prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev; v 300 primerih so bili kolesarji povzročitelji. V teh nesrečah so trije kolesarji umrli, 74 kolesarjev je bilo hudo telesno poškodovanih in 379 lahko telesno poškodovanih. Najpogostejši vzrok za nesreče sta neprilagojena hitrost in neupoštevanje pravil o prednosti. Dejstvo je, da so kolesarji bolj ogroženi v cestnem prometu kot drugi udeleženci.

Predvsem so slabše vidni, njihova vidnost pa je obratno sorazmerna s hitrostjo vožnje: hitrejši so, slabše so opazni,« so sporočili s Policije. Dodali pa so še bolj zaskrbljujoče podatke o e-skirojih. Letos se je namreč zgodilo že 78 prometnih nesreč z udeležbo voznikov e-skirojev, v katerih se je 10 voznikov e-skirojev hudo in 51 lažje telesno poškodovalo. V 51 primerih so bili vozniki e-skirojev tudi povzročitelji nesreč.

Glede kolesarjev velja posebej opozoriti, da je od leta 2021 predpisana bočna razdalja pri prehitevanju kolesarjev, voznikov lahkih motornih vozil in voznikov mopedov najmanj 1,5 metra. Glede e-skirojev pa velja opozorilo, da se morajo vozniki sami zavedati, kako jih ostali udeleženci ne slišijo, da jih zaradi hitrosti in pomanjkanja odsevnih teles precej težje opazijo. Najbrž bi se morali tudi resno vprašati, zakaj že otroci nosijo rutke, kresničke in fluorescentne dodatke?

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.