Naslovnica Gospodarstvo Poglabljanje gospodarskega sodelovanja s Kitajsko

Poglabljanje gospodarskega sodelovanja s Kitajsko

Avtor: Spletno Uredništvo
V kitajskem mestu Ningbo se je zaključilo tridnevno zasedanje nacionalnih koordinatorjev držav srednje in vzhodne Evrope in Kitajske, znane kot ‘Pobuda 14 + 1’. Zasedanja so se udeležili tudi slovenski predstavniki s sektorja za dvostransko gospodarsko sodelovanje na zunanjem ministrstvu.
Poglabljanje gospodarskega sodelovanja s Kitajsko

Skupinska fotografija udeležencev zasedanja v Ningboju (foto: MZEZ)

Slovenija ima za trgovino s Kitajsko uvoz eno najboljših geostrateških leg v Evropi. Koprsko tovorno pristanišče je namreč zlahka dosegljivo iz vseh držav srednje Evrope, prav tako pa je hkrati najbolj priročna luka za vse ladje, ki iz Azije prek Sueškega prekopa prevažajo blago za Evropo. Kitajska je na visokem 4. mestu med slovenskimi zunanjetrgovinskimi partnerji, uvoz iz Kitajske v Slovenijo pa še naprej strmo narašča.

Tudi o tem je bilo govora na tridnevnem zasedanju nacionalnih koordinatorjev držav srednje in vzhodne Evrope in Kitajske, oziroma tako imenovane ‘Pobude 14 + 1’. Slovensko stran so na tem gospodarskem zasedanju, ki je bilo že osemnajsto po vrsti, zastopali predstavniki s Sektorja za dvostransko gospodarsko sodelovanje na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve (MZEZ).

»Med obetavnimi panogami, kjer bi lahko okrepili sodelovanje, so logistika, turizem, šport in prehrana. Slovenija lahko kitajskim podjetjem ponudi kakovostno delovno silo, infrastrukturo in povezave z regionalnimi trgi. Poleg tega se Slovenija ponaša z visokotehnološkim znanjem, inovativnimi podjetji in visoko kakovostjo življenja,« so sporočili z MZEZ in spomnili še na nedavni slovensko-kitajski poslovni forum v Šanghaju.

Tam je bila prisotna 71 članska gospodarska delegacija, predvsem iz slovenskih sektorjev logistike, turizma, energetike, informatike, avtomobilske, živilske in vinarske industrije. Tokrat pa je gospodarsko srečanje potekalo 220 km južno od Šanghaja, v eni največjih kitajskih posebnih poslovnih con, kjer se ob robu velemesta Ningbo nahaja tudi eno od najbolj prometnih pristanišč na svetu.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.