Naslovnica Kronika Mednarodna akcija proti albanskim tihotapcem migrantov

Mednarodna akcija proti albanskim tihotapcem migrantov

Avtor: Spletno Uredništvo
Koprski kriminalisti so v sodelovanju z italijanskimi in hrvaškimi varnostnimi organi uspešno zaključili dlje časa trajajočo kriminalistično preiskavo 17-članske hudodelske združbe, ki je na območju Slovenije, Italije in Hrvaške tihotapila migrante.
Mednarodna akcija proti albanskim tihotapcem migrantov

Prizor z včerajšnje tiskovne konference v Trstu (foto: policija.si)

V prostorih državnega tožilstva v Trstu so italijanski varnostni organi skupaj s slovenskimi in hrvaškimi kolegi na posebej sklicani tiskovni konferenci razkrili, da so s prijetji in hišnimi preiskavami na območju Italije razbili kriminalno združbo, ki je delovala v Sloveniji, Italiji in na Hrvaškem. V združbi je delovalo kar 17 ljudi, ki so se posvečali prevozu ilegalnih migrantov preko mej.

Tržaški policisti so s kriminalistično preiskavo začeli oktobra 2021 in se kmalu zatem obrnili na koprske kolege, ki so na začetku leta 2022 identificirali delovanje organizirane kriminalne združbe. Njeni člani so bili državljani Albanije, Kosova in Severne Makedonije, tihotapili pa so predvsem državljane Turčije, Bangladeša in druge tujce, ki niso izpolnjevali pogojev za vstop na območja Slovenije, oziroma EU in schengenskega prostora.

Od 17 članov združbe jih je 16 prebivalo na ozemlju Italije, ena pa na ozemlju Severne Makedonije. V policijski preiskavi je bilo ugotovljeno, da so na ozemlju Slovenije izvršili najmanj 21 kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države. »Za izvrševanje kaznivih dejanj tihotapljenja nezakonitih migrantov so člani združbe uporabljali svoja osebna vozila in najeta vozila pri različnih podjetjih, sorodnikih, prijateljih.

Združba je v času preiskave pretihotapila oz. poskušala pretihotapiti čez ozemlje Slovenije na ozemlje Italije najmanj 152 nezakonitih migrantov (državljanov Turčije, Bangladeša, Iraka in Sirije). Na ozemlju Slovenije je bilo prijetih 69 nezakonitih migrantov. Ocenjujemo, da je kriminalna združba pridobila najmanj 394.000 evrov protipravne premoženjske koristi,« so pojasnili policisti in dodali, da je cena za prevoz od BiH do Italije prek Hrvaške in Slovenije znašala okrog 3.500 evrov na osebo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.