Naslovnica Svet & EU Podnebne spremembe so ključen vzrok za afriške migracije

Podnebne spremembe so ključen vzrok za afriške migracije

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropski organi se postopoma le posvečajo globalnemu problemu množičnih migracij pri njegovih koreninah. Poleg oboroženih spopadov so namreč podnebne spremembe prvi vzrok za migracije na afriški celini. Skupno raziskovalno središče Evropske komisije (JRC) je pravkar objavilo sveže podatke o afriških migracijah, vendar pa je to poročilo pomanjkljivo.
Komisarka Gabriel je omenila mobilnost – tako največkrat izgleda mobilnost v Afriki (foto: ec.europa.eu)

Skupno raziskovalno središče Evropske komisije (JRC) je pravkar objavilo sveže podatke o preseljevanju znotraj Afrike in migracijah prebivalstva afriških držav v druge predele sveta, ki so posledica podnebnih sprememb. Obsežen dokument se sicer zdi bolj podoben kakšni povprečni študentski seminarski nalogi, v kateri so najbolj pomembne statistične formule in hipotetični demografski scenariji.

Prav tako so v poročilu Afriko razdelili na 4 regije, ne da bi objavili pregledne podatke za ves kontinent, projekcije pa so pripravili za leta 2050, 2070 in 2100. Sicer so predstavljene statistične povezave med podnebnimi spremembami in nedavnimi migracijami, vendar pa dokument ne odgovori na najbrž najbolj pomembno vprašanje, kaj se bo glede migracij znotraj in izven Afrike dogajalo že v bližnji prihodnosti (npr. do leta 2025).

Dejstvo je, da se brez obsežnih investicij EU v afriške države glede migracij ne bo prav veliko spremenilo. »Lani je bilo skoraj 50 % sredstev za države v razvoju namenjenih prilagajanju podnebnim spremembam ali medsektorskim ukrepom. Na začetku tedna je Komisija za financiranje sklada za prilagajanje v okviru konference COP26 napovedala novo zavezo v višini 100 milijonov evrov,« so še sporočili z Evropske komisije.

Komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel pa je ob objavi poročila komentirala, da so tovrstne raziskave temelj za odzive na negativne vplive podnebnih sprememb na afriško prebivalstvo in mobilnost ljudi ter da bo novo poročilo v pomoč pri določanju prednostnih nalog organov EU za prihodnja leta.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.