Naslovnica Gospodarstvo Po zelo dobrem juniju turistični delavci pričakujejo odličen julij

Po zelo dobrem juniju turistični delavci pričakujejo odličen julij

Avtor: Spletno Uredništvo
V skoraj vseh večjih slovenskih turističnih destinacijah mesec so v pravkar končanem mesecu juniju zabeležili zelo dober obisk. Še več gostov pa pričakujejo v nadaljevanju poletja, saj se vrhunec sezone šele pričenja.
Po zelo dobrem juniju turistični delavci pričakujejo odličen julij

Kolesarska avantura na Gorenjskem (foto: STO/slovenia.info)

Po spodbudnih junijskih številkah marsikje v Sloveniji pričakujejo, da bodo turistične zmogljivosti kmalu povsem zapolnjene. Tako so na Slovenski turistični organizaciji (STO) pripravili poročilo o junijskem obisku in napovedi za prihodnje tedne, kjer so navedli najbolj obiskane lokacije in najpomembnejše tamkajšnje ponudnike (ker je vseh res veliko, bomo tokrat primorske destinacije izpustili in jim v naslednjih dneh namenili poseben članek).

»Turizem Ljubljana poroča, da je bila do vključno 25. junija v šestem letošnjem mesecu povprečna stopnja zasedenosti sob v nastanitvenih obratih, ki poročajo v sistem TIC Turizma Ljubljana, 87-odstotna.V poletnih mesecih pričakujejo povprečno zasedenost sob v nastanitvenih obratih na ravni okoli 90 odstotkov,« so posredovali s STO. Medtem so bili tudi v Kranjski Gori hoteli po deževnem maju v mesecu junija že 90 % zasedeni.

Podobno visoka naj bi bila zasedenost tudi v naslednjih tednih. V Bohinju, kjer je bila doslej zasedenost med 80 in 90 %, pa so napovedali, da bodo že junija dosegli lanske rekordne številke, za julij pa pričakujejo polno zasedenost. V Cerkljah so v prvem delu junija beležili le 17 % zasedenosti. Obisk sicer sedaj narašča, a je še vedno nižji kot pred izbruhom pandemije, številke pa so tudi precej nižje kot povsod drugje po državi.

V Termah Lendava so junija beležili polovično zasedenost apartmajev, hotelska zasedenost pa je dosegla 60 %. Za naslednje tedne rezervacije napovedujejo več kot 50-odstotno zasedenost. Podjetje Unitur je na Rogli in v Termah Zreče od 1. do 26. junija realiziralo 13.193 nočitev, kar je bilo 9 % več kot v enakem obdobju leta 2019, vendar kar 21 % manj kot lani, ko so slovenski gostje pridno vnovčevali zadnje turistične bone.

V skupini Sava Hotels & Resorts ocenjujejo, da bo zasedenost njihovih zmogljivosti med poletnimi počitnicami zelo dobra in ponekod tudi boljša kot lani. V prvih 6 mesecih leta 2023 je bila sicer povprečna zasedenost zelo podobna ‘predkoronski’ zasedenosti iz leta 2019. Tudi v skupini Lifeclass Hotels & Spa so z obiskom v mesecu juniju zadovoljni, saj je bil kljub odsotnosti bonov primerljiv s preteklim letom. Enako dobra je napoved za vso poletno sezono.

Za mariborsko območje pa so podatki starejši, a zelo spodbudni. Zavod za turizem Maribor je tako sporočil, da so v primerjavi z lanskim majem zabeležili kar 38 % več turističnih prihodov in 22 % več nočitev (v primerjavi z majem 2019 pa 15 % voz. 18 % odstotkov več). V prvih 5 mesecih letošnjega leta je v Mariboru v primerjavi z enakim obdobjem lani rast nočitev dosegla 37 %, ras turističnih prihodov dosegla kar 52 %.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.