Naslovnica Svet & EU Odobrili so kar 18 novih vodovarstvenih projektov

Odobrili so kar 18 novih vodovarstvenih projektov

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je konec tedna oznanila, da je odobrila 18 novih projektov iz programa EU ‘Obnova naših oceanov in voda’, zanje pa bo namenila preko 106 milijonov evrov. Projekti so geografsko in vsebinsko zelo raznovrstni.
Odobrili so kar 18 novih vodovarstvenih projektov

Takšni prizori naj bi bi do leta 2030 povsem izginili (foto: pxhere.com)

Novi projekti iz programa ‘Obnova naših oceanov in voda’ vključujejo preko 370 upravičencev iz 36 držav in z različnih področij – od mikro, malih in srednjih podjetij, raziskovalnih ustanov, lokalnih skupnosti in organov, šol, univerz ter največjih akterjev gospodarstva. V vodovarstvene projekte se bodo aktivirale vse članice EU, aktivnosti pa bodo potekale po vsem evropskem kontinentu.

Programi bodo zajemali zaščito in obnovo degradiranih obalnih in morskih habitatov, pa tudi mokrišč, poplavnih ravnic, obalnih mokrišč in slanih močvirij v porečju Donave, uvajanje trajnostnih proizvodov in rešitev na osnovi alg na trge okrog Baltskega in Severnega morja, ukrepe za odpravo kemičnega onesnaževanja v Sredozemskem morju ter vzpostavitev e-knjižnice morskih in sladkovodnih vrst.

Poleg tega pa bodo programi namenjeni tudi preprečevanju in odpravljanje odpadkov, plastike in mikroplastike v evropskih rekah in morjih, uporabo ‘pametnih’ ribolovnih orodij z majhnim vplivom na okolje, vključevanje podatkov o spremljanju biotske raznovrstnosti v model digitalnega dvojčka oceana ter razvoj poslovnih modelov za oceansko kmetijstvo (ki naj bi jih upravljale lokalne skupnosti).

»Misija EU ‘Obnova naših oceanov in voda’, ki se je začela septembra 2021, je namenjena varovanju in obnovi zdravja naših oceanov in voda do leta 2030 z raziskavami in inovacijami, vključevanjem državljanov in naložbami v modro gospodarstvo. Projekti so bili izbrani na podlagi razpisa za zbiranje predlogov, objavljenega leta 2022, vključno z medsebojnim ocenjevanjem neodvisnih strokovnjakov.

Projekte bo upravljala Evropska izvajalska agencija za podnebje, infrastrukturo in okolje CINEA,« so ob tem še pojasnili s Komisije EU. Slovenski predstavniki bodo sodelovali pri 4 odobrenih projektih, od katerih sta dva posvečena onesnaževanju s plastiko, en oceanskemu kmetijstvu in en uvajanju alg na prehrambene trge severa Evrope.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.