Naslovnica Gospodarstvo Po rekordnem letu 2022 nov nadzorni svet in novi organi Luke Koper

Po rekordnem letu 2022 nov nadzorni svet in novi organi Luke Koper

Avtor: Spletno Uredništvo
Konec tedna se je prvič sestal nov nadzorni svet Luke Koper d.o.o. Imenovali so nove organe, za predsednika izvolili Mirka Bandlja in se seznanili z informacijo o rekordnem poslovanju Skupine Luka Koper v lanskem letu 2022.
Po rekordnem letu 2022 nov nadzorni svet in novi organi Luke Koper

Lani so v edinem slovenskem tovornem pristanišču poslovali izjemno dobro (foto: SJ)

Na prvem zasedanju novega nadzornega sveta Luke Koper d.o.o. so za predsednika izglasovali Mirka Bandlja, za njegovega namestnika Tomaža Benčino, na novo pa so sestavili še revizijsko komisijo, kadrovsko komisijo in poslovno komisijo. Novi vodstveni kadri pa so se seznanili tudi z uradnimi podatki o poslovanju Skupine Luka Koper v lanskem letu 2022, ko so rekordi padali kot za stavo.

»Čisti prihodki od prodaje so znašali rekordnih 313,5 milijona evrov, kar je za 37 odstotkov oziroma 85 milijonov evrov več kot v letu pred tem. Več je bilo predvsem prihodkov iz naslova skladiščnin, zaradi daljšega zadrževanja blaga na skladišču v prvem polletju leta 2022, čemur je sledila postopna normalizacija razmer in manjša rast prihodkov« so med drugim o svojem zelo pozitivnem poslovanju v letu 2022 pojasnili z Luke Koper.

Dosežen poslovni izid iz poslovanja (EBIT) je lani s 83,1 milijona evrov za kar 165 % (51,8 milijona evrov) presegel številke iz leta pred tem. V primerjavi z letom 2021 so pretovor povečali prav v vseh blagovnih skupinah. Skupni ladijski pretovor je tako dosegel 23,2 milijona ton blaga, kar je 12 % oziroma 2,4 milijona ton več kot v letu 2021. Na kontejnerskem terminalu so pretovorili neverjetnih 1.017.788 kontejnerskih enot (TEU).

Na Terminalu za avtomobile so pretovorili 801.036 vozil, kar je za 22 %v več kot v letu 2021. Najvišji pretovor v zgodovini smo dosegli še na terminalih za generalne, sipke in razsute ter tekoče tovore. Skupina Luka Koper pa je lani namenila tudi 50,8 milijona evrov za investicije, kjer so med drugim zaključili podaljšanje južnega dela prvega pomola, ga opremili z dvema novima super post-panamax dvigaloma ter s tremi električnimi mostnimi dvigali.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.