Naslovnica Kronika Pijanih voznikov je bilo tokrat še malce manj

Pijanih voznikov je bilo tokrat še malce manj

Avtor: Spletno Uredništvo
Policija je objavila rezultate akcije prvega letošnjega poostrenega nadzora nad psihofizičnim stanjem voznikov na slovenskih cestah. Policisti testirali kar 11.252 voznikov, opitih je bilo 331, nihče pa ni bil pod vplivom nedovoljenih substanc.
Pijanih voznikov je bilo tokrat še malce manj

Policist kaže rezultat alko-testa (foto: policija.si)

Slovenska Policija je med 4. in 10. majem po vsej državi poostreno preverjali psihofizično stanje voznikov in sicer v sklopu prve od treh letošnjih vsedržavnih preventivnih akcij za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi. Aktivnosti so bile usklajene tudi z ostalimi policijskimi silami držav EU, koordinirala pa jih je evropska zveza prometnih policij Roadpol.

»Preizkusili smo 11.252 voznikov, od tega je bilo 209 voznikov pozitivnih do 0,52 mg/l in 122 voznikov nad 0,52 mg/l, pri čemer je zakonsko za običajne voznike kategorije B dovoljena stopnja alkohola do vključno 0,24 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka (oziroma 0,5 promila). Pridržali smo 12 voznikov in začasno odvzeli 279 vozniških dovoljenj,« so rezultate akcije posredovali s Policije.

Očitno nihče od zaustavljenih ni vozil pod vplivom nedovoljenih substanc, kar je nedvomno zelo pozitiven podatek. Vsaj delno pozitiven pa je tudi podatek, da je bilo od množice zaustavljenih le 331 opitih. To predstavlja 2,94 odstotka in je nekaj manj kot pri zadnji lanskoletni akciji, ko je v času Martinovanja prekoračilo dovoljene meje užitega alkohola približno 3,5 odstotka vseh ustavljenih.

Vseeno pa velja dodati še podatek, da je še vedno vsaka tretja smrtna prometna nesreča v Sloveniji rezultat vožnje pod vplivom alkohola. Zato Policija venomer poziva, naj vozniki nikar ne sedejo za volan, če so pred tem uživali alkohol ali druge psihoaktivne snovi – naj si raje zagotovijo varen prevoz. K varni in odgovorni udeležbi v prometu pa so pozivali tudi kolesarje in pešce.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.