Naslovnica Slovenija Pester teden praznovanj slovenskega prostovoljstva

Pester teden praznovanj slovenskega prostovoljstva

Avtor: Spletno Uredništvo
Ta teden poteka Nacionalni teden prostovoljstva, ki je posvečen promociji prostovoljstva ter praznovanju prostovoljstva in prostovoljskih organizacij po vsej državi. Prostovoljske aktivnostmi prispevajo k bolj solidarni, moderni, prijazni in vključujoči družbi. Slovenci smo ob lanskih in predlanskih poletnih naravnih katastrofah dokazali, da imamo prostovoljno nudenje pomoči drugim najbrž kar zapisano v genih.
Pester teden praznovanj slovenskega prostovoljstva

Zgodovinski konvoj prostovoljnih gasilskih društev na poti proti požaru na Krasu leta 2022 (foto: FB RKS)

Nacionalni teden prostovoljstva se je pričel v ponedeljek, 20. maja in bo trajal vse do nedelje, 26. maja. Celotno dogajanje je namenjeno promociji prostovoljstva ter praznovanju prostovoljcev, organizacija Slovenska filantropija pa se želi tudi na ta način zahvaliti vsem prostovoljkam in prostovoljcem za njihov doprinos in za ozaveščanje javnosti o vrednoti prostovoljstva.

Osrednji dogodek v tednu prostovoljstva so poimenovali ‘Veseli dan prostovoljstva’, na njem pa se s številnimi animacijami predstavlja več kot 80 prostovoljskih organizacij iz vse Slovenije, ki delujejo na najrazličnejših področjih – socialnem, kulturnem, ekološkem, trajnostnem, razvojnem, humanitarnem, športnem, za mlade in za starejše ter s svojimi aktivnostmi prispevajo k bolj prijazni in vključujoči družbi.

Spodbujanje prostovoljnega dela je bilo zajeto tudi v študijski raziskavi z naslovom ‘Potencial nevladnih organizacij v Sloveniji za naslavljanje potreb lokalnih skupnosti’. Raziskavo je pripravila Fakulteta za družbene vede UL skupaj s partnerji, njene ugotovitve pa bodo pristojnim v pomoč pri oblikovanju programov, ki jih lahko izvajajo nevladne organizacije na lokalni ravni.

»Ministrstvo za javno upravo (MJU) bo v nekaj tednih objavilo javni razpis za razvoj in profesionalizacijo nevladnih organizacij, katerega cilj je sofinancirati trajnostno naravnana delovna mesta, ki bodo prispevala k razvoju in profesionalizaciji nevladnih organizacij in prostovoljstva v Sloveniji.

Predvidoma bo sofinanciranih 120 trajnostno naravnanih delovnih mest v nevladnih organizacijah in 60 trajnostno naravnanih delovnih mest za mentorje in koordinatorje prostovoljstva v prostovoljskih organizacijah,« so pojasnili z MJU. Slovenci pa smo ob lanskih in predlanskih poletnih naravnih nesrečah spet pokazali, da imamo prostovoljno pomoč kar zapisano v DNK.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.