Naslovnica Svet & EU Evropska ekonomija mora ostati stabilna

Evropska ekonomija mora ostati stabilna

Avtor: Spletno Uredništvo
V Italiji se je danes pričelo tridnevno srečanje finančnih ministrov in guvernerjev centralnih bank skupine G7. Govora bo o aktualnih finančnih težavah po vsem svetu in o ekonomiji EU, poseben poudarek pa bo na posledice dogajanja v Ukrajini. Ekonomijo EU v skupini G7 zastopajo Italija, Francija in Nemčija, stabilna evropska ekonomija pa je pomembna za ves svet in trenutno še posebej prav za Ukrajino.
Evropska ekonomija mora ostati stabilna

Zastavi Evropske unije in Ukrajine (foto: slovenia.representation.ec.europa.eu)

V kraju Stresa ob slikovitem jezeru Maggiore je tokrat na vrsti zasedanje guvernerjev centralnih bank in finančnih ministrov držav skupine G7, na srečanju pa je prisoten tudi predsednik Evroskupine in minister za javno porabo Paschal Donohoe. Od danes do sobote se bodo udeleženci posvetili globalnim gospodarskim obetom ter uporabi umetne inteligence v makroekonomskem in javnem sektorju.

Poleg tega bo govora tudi o perspektivi uspešnosti, zavezanosti k globalnem napredku v smeri ukinitve škodljivih emisij oziroma v smeri približevanja ‘zelenemu prehodu’, o reševanju finančnih potreb ranljivih držav in o aktualnih problematikah mednarodnega finančnega sektorja. Poseben poudarek pa bo glede posledic dogajanja v Ukrajini in dodatnih mednarodnih sankcij proti Rusiji.

Partnerji G7 bodo v Stresi pozdravili ukrajinskega finančnega ministra Sergeja Marčenka in z njim izmenjali sveže informacije. Najbrž s tega segmenta zasedanja javnosti ne bodo razkrili vseh podatkov, saj vojni v Ukrajini, ki tudi EU drago stane, ni videti konca. Finančno brezno močno zadolžene ukrajinske države medtem postaja vse globlje, Ukrajina pa tudi v primeru čudežne hitre zmage najbrž ne bo nikoli mogla vrniti vseh posojil.

Ekonomija EU, katera trdno stoji z Ukrajino, si zato v tem trenutku ne sme privoščiti slabosti. »Gospodarstvo euroobmočja je pokazalo tudi večjo odpornost, kot je bilo pričakovano, inflacija še naprej pada, rast se krepi, trgi dela pa so še naprej zelo močni. Negativna tveganja, povezana z geopolitičnimi konflikti, negotovostjo in trenji zaradi gospodarske razdrobljenosti, ostajajo in oblikovalci politik potrebujejo našo stalno pozornost.

V euroobmočju obstaja jasna zavezanost povečanju naše konkurenčnosti ter zagotavljanju trajnostne rasti in večjih naložbenih priložnosti. Naši nedavni ambiciozni načrti za napredek pri poglabljanju unije kapitalskih trgov, naše tekoče usklajevanje gospodarske politike in naš prenovljeni okvir fiskalnega upravljanja so konkretni koraki v to smer,« je pred pričetkom zasedanja povedal predsednik evroskupine Paschal Donohoe.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.