Naslovnica Kronika Pešci umirajo v temi, zato bodo razdelili 6000 odsevnikov

Pešci umirajo v temi, zato bodo razdelili 6000 odsevnikov

Avtor: Spletno Uredništvo
Danes se je pričel drugi del vseslovenske preventivne akcije za večjo varnost pešcev, ki se imenuje ‘Bodi viden – bodi (pre)viden’. Policisti bodo vse do 16. oktobra poostreno preverjali spoštovanje predpisov tako pri pešcih kot pri voznikih motornih vozil, tokrat pa bo posebej poudarjena raba odsevnikov. Jeseni in pozimi so namreč zaradi slabe vidljivosti pešci v precej večji nevarnosti.
Pešci umirajo v temi, zato bodo razdelili 6000 odsevnikov

Nekoč so otroci nosili rutice in kresničke, danes so še bolje opremljeni, pravi problem pa so odrasli (foto: AVP/polcija.si)

Na novinarski konferenci ob začetku akcije za večjo varnost pešcev, ki se imenuje ‘Bodi viden – bodi (pre)viden’, so predstavniki Javne agencije RS za varnost prometa (AVP) in Policije poudarili, da je nezadostna uporaba odsevnikov velik problem. Od leta 2016 do septembra letos je 49 pešcev umrlo v temnem delu dneva, niti eden izmed njih pa ni nosil odsevnika, ali kakšne druge odsevne površine na oblačilih oz. obutvi.

»V letu 2022 (do vključno 29. septembra) smo policisti pri pešcih ugotovili 2.158 kršitev cestnoprometnih pravil. V prometnih nesrečah je bilo udeleženih 388 pešcev, od katerih jih je 9 umrlo, 65 je bilo hudo telesno poškodovanih in 272 lahko telesno poškodovanih. V 52 primerih so pešci sami povzročili prometno nesrečo,« so zaskrbljujoče letošnje uradne statistične podatke predstavili pristojni uslužbenci Policije.

V sklopu pravkar pričete akcije za večjo varnost pešcev ‘Bodi viden – bodi (pre)viden’ bodo policisti vse do 16. oktobra posebej pozorni na nepravilno prečkanje pešcev, na nošenje odsevnih teles, oblačil in obutve v pogojih zmanjšane vidljivosti. Pa tudi na uporabo telefonov, ki pogosto precej preveč odvračajo našo pozornost od tega, kar se dogaja v prometu okrog nas.

Sicer na AVP trdijo, da več kot 90 % pešcev v temi še vedno ne uporablja odsevnikov. Zato bo agencija bo v času akcije okrepila preventivne aktivnosti in po Sloveniji razdelila več kot 6.000 odsevnikov, poleg tega bodo izpeljali interaktivno izobraževanje za 160 osnovnošolcev v motorično-didaktični igralnici za učenje otrok o varnosti v prometu.

Največ smrtnih prometnih nesreč z udeležbo pešcev se zgodi na lokalnih cestah v naselju, najbolj kritično obdobje v letu pa so pozna jesen, zima in zgodnja pomlad.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.