Naslovnica Trendi Nov ciklus radijskih oddaj o glasbenem velikanu Bojanu Adamiču

Nov ciklus radijskih oddaj o glasbenem velikanu Bojanu Adamiču

Avtor: Spletno Uredništvo
Jutri se na Prvem programu Radia Slovenija v okviru oddaje ’41 stopinj vročine’ pričenja  serija oddaj o znanem slovenskem skladatelju, dirigentu in pianistu Bojanu Adamiču. Pravkar mineva 110 let od rojstva tega glasbenega velikana, ki je za seboj zapustil izjemno raznovrstno glasbeno dediščino vrhunske kakovosti.
Nov ciklus radijskih oddaj o glasbenem velikanu Bojanu Adamiču

Bojan Adamič kot dirigent na Mednarodnem festivalu Split 68 (foto: Dušan Jovanović/SOJ RTV SLO)

Na Prvem programu Radia Slovenija bodo od jutri (ob 22.30) dalje počastili enega najbolj ustvarjalnih velikanov slovenske glasbe – Bojana Adamiča. V studiu bodo v novem ciklusu oddaj ’41 stopinj vročine’ poleg njegove glasbe gostili hčerko Alenko Adamič, pevko Gabi Novak, urednico za ljudsko glasbo Simono Moličnik, režiserja Aleša Jana, pesnika Ervina Fritza, filmskega eksperta Mitjo Reichenberga, urednika za jazz Huga Šekoranjo in druge goste.

»V izbranih oddajah bomo slišali dragocene mojstrove posnetke iz radijskega arhiva, med drugimi pogovor z Bojana Adamiča in Marka Breclja o albumu Cocktail, Adamičevo razmišljanje o slovenski ljudski glasbi in scenski glasbi. Mojstrova glasba bo seveda rdeča nit vseh oddaj,« pravijo pri Službi za komuniciranje RTV Slovenija (SOJ RTV SLO). Sicer je imel Adamič izjemno glasbeno kariero, zapustil pa je ogromno različnih stvaritev.

Rad se je namreč preizkušal v novih projektih, zato je pisal glasbo za pihalne orkestre, simfonična dela, jazzovsko glasbo, popevke, šansone, glasbo za radijske igre in gledališke predstave ter tudi filmsko glasbo. S SOJ RTV SLO so še spomnili, da je Adamič že leta 1934 je ustanovil svoj prvi ansambel, med II. svetovno vojno pa je v glavnem štabu slovenskih partizanov (NOV) vodil prvo godbo.

Po vojni je ustanovil Plesni orkester Radia Ljubljana. Zanimivo je, da je bil po vojni jazz zaradi svojega ameriškega porekla nezaželen s strani komunističnih oblasti (pred tem tudi pa ga tudi nacisti niso dovoljevali, saj je bila zanje to črnska glasba), a je se je po nekaj letih delovanja Bojana Adamiča in njegovega vodenja Plesnega orkestra pri nas le končala gonja proti jazzu.

Kasneje je neutrudni Bojan Adamič postal še pionir snemanja slovenske glasbe, pa vodja Glasbene produkcije in še marsikaj drugega.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.