Naslovnica Gospodarstvo Parlament EU bi rad izkoreninil hitro modo

Parlament EU bi rad izkoreninil hitro modo

Avtor: Spletno Uredništvo
Poslanci Evropskega parlamenta so zahtevali precej strožja pravila za boj proti pretirani proizvodnji in potrošnji tekstila. Gre za občutljiv poseg na področja državne, EU in globalne proizvodnje ter tudi trgovine z oblačili. Parlament EU bi rad izkoreninil hitro modo in predvsem zastavil znanstveno utemeljene cilje za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov v celotnem življenjskem ciklusu tekstila.
Parlament EU bi rad izkoreninil hitro modo

Proizvodnja in prodaja tekstila se bosta spremenili, kot tudi nekatere navade potrošnikov (foto: pxhere.com)

Poslanci Evropskega odbora za okolje so zahtevali, da se odslej tekstil za prodajo v EU proizvaja na krožen, trajnosten in socialno pravičen način. Parlamentarci pričakujejo, da bodo v bodoče tekstilni izdelki, ki bodo naprodaj na tržiščih držav članic EU, bolj trpežni, izdelani pretežno iz recikliranih vlaken, da ne bodo vsebovali nevarne snovi ter bodo obenem tudi lažji za ponovno uporabo, popravila in recikliranje.

»Za boj proti prekomerni proizvodnji in čezmerni porabi oblačil in obutve Odbor poziva Komisijo in države EU, naj sprejmejo ukrepe, ki bodo odpravili ‘hitro modo’, začenši z jasno opredelitvijo pojma, ki temelji na ‘velikih količinah oblačil slabše kakovosti po nizkih cenah’,« pravijo z Odbora in pri tem poudarjajo, da je potrebno tekstil proizvajati tako, da se spoštujejo človekove, socialne in delavske pravice, okolje in počutje živali v celotni dobavni verigi.

Zahtevali so tudi boljše obveščanje potrošnikov, uvedbo ‘potnega lista za digitalne izdelke’, zmanjšanje škodljivih emisij, manjši porabi vode in energije v proizvodnji tekstila, povečanje zbiranja in ponovne uporabe, poštene in etične trgovinske prakse z uveljavljanjem trgovinskih sporazumov EU ter čimprejšnjo sprožitev pobude Komisije EU za zmanjšanje sproščanja mikroplastike in mikrovlaken v naravno okolje.

S Parlamenta EU so še pojasnili, da je Komisija EU že 30. marca lanskega leta predstavila novo strategijo EU za trajnostni in krožni tekstil, da bi obravnavala celoten življenjski cikel tekstilnih izdelkov ter ob tem predlagala tudi ukrepe za spremembo načina proizvodnje in porabe tekstila. Cilji te strategije so uresničitev zavez evropskega zelenega dogovora, novega akcijskega načrta za krožno gospodarstvo in industrijske strategije za tekstilni sektor EU.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.