Naslovnica Kronika Lažna e-sporočila, phishing in spam

Lažna e-sporočila, phishing in spam

Avtor: Spletno Uredništvo
Policija opozarja, da na spletu ponovno krožijo lažna in zavajajočih e-sporočila, za katerimi stojijo kriminalci, oziroma gre za poskuse goljufij. Poleg tega zaznavajo tudi druge oblike spletnih prevar.

 

Lažna e-sporočila, phishing in spam

Tako je videti lažno e-sporočilo, ki naj bi ga poslala znana slovenska banka (foto: policija.si)

Spet se po spletu pojavljajo lažna obvestila, ki so navidezno podpisana s strani vodstva policije ali drugih predstavnikov Ministrstva za notranje zadeve. Tovrstna lažna e-sporočila so naslovljena kot ‘Sodni poziv’, ‘Pritožba’ ali ‘Vabilo zaradi sodne preiskave’ in se ne tičejo posamezne osebe, saj so razposlana na veliko število povsem naključnih naslovov. Do nedavnega so se takšna sporočila pojavljala prve dni vsakega meseca.

»Najpogostejša oblika spletne prevare oz. kibernetskega napada je t. i. phishing, katerega cilj je pridobitev različnih osebnih podatkov. V večini primerov gre za krajo uporabniških imen in gesel, digitalnih potrdil ter podatkov o kreditni kartici. Tovrstni napadi so lahko ciljno usmerjeni, pri čemer je vsebina elektronske pošte prikrojena posamezniku, zato je še toliko bolj nevarna,« pravi Policija.

Druga zelo pogosta oblika prevare so tako imenovana ‘spam’ sporočila, ki predstavljajo prejeto neželeno elektronsko pošto. Ta sporočila, ki so prav tako lahko naključno poslana na več e-naslovov, vendar so pogosto usmerjena proti točno določeni ciljni skupini, največkrat vsebujejo povezave ali priponke, ki vsebujejo zlonamerno kodo ali vsebino.

Zato slovenska Policija srčno priporoča, da se ne odpira priponk v neobičajnih e-sporočilih, da se ne sledi sumljivim povezavam v elektronski pošti oz. pripetih dokumentih, da se ne odpirajte morebitnih povezav na oblačne shrambe, pripetih v e-pošti in da se seveda prav v nobenem primeru ne vnaša svojih osebnih podatkov.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.