Naslovnica Gospodarstvo Oljkarji so tokrat osmešili slovenske in hrvaške politike

Oljkarji so tokrat osmešili slovenske in hrvaške politike

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropska komisija je z objavo Izvedbene uredbe Komisije v Uradnem listu Evropske unije danes zaščitila istrsko ekstra deviško oljčno olje, ki sedaj nosi oznako ZOP – Zaščitena označba porekla. Oljčno olje ‘Istra (ZOP)’ je Evropska komisija zaščitila na podlagi vloge, ki so jo skupaj pripravili slovenski in hrvaški oljkarji. Ves postopek je trajal manj kot tri leta, kar je tudi za EU-birokracijo kar hitro.  

 Slovenski in hrvaški oljkarji so hitro našli skupni gospodarski interes in v dobrih 2 letih so prehodili pot, za katero bi po dosedanjih izkušnjah sodeč politiki obeh držav najbrž potrebovali 20 let (foto: pixabay.com)

 

Postopek zaščite istrskega oljčnega olja se je pričel v letu 2016, ko je Evropska komisija v Uradnem listu EU objavila vlogo Hrvaške za registracijo proizvoda ‘Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje’ (ZOP). Slovenija je sprva na to vlogo ugovarjala, ker ima že od leta 2007 pri Evropski komisiji zaščiteno ‘Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre’ (ZOP) in bi lahko registracija hrvaškega proizvoda zavajala potrošnike glede pravega porekla proizvoda.

Evropska komisija je slovenski ugovor priznala in obe državi pozvala k pogajanjem. V času pogajanj so se slovenski in hrvaški oljkarji hitro dogovorili za pripravo skupne vloge za zaščito ekstra deviškega oljčnega olja, proizvedenega v Slovenski in Hrvaški Istri. Na podlagi sklenjenega sporazuma med slovenskimi in hrvaškimi oljkarji je bila na Evropsko komisijo poslana vloga Slovenije in Hrvaške za skupno zaščito ekstra deviškega oljčnega olja z imenom ‘Istra (ZOP).

Evropska komisija je 17. septembra lani v Uradnem listu Evropske unije ponovno objavila povzetek te vloge in ker v treh mesecih nanjo ni bilo pripomb, je v Uradnem listu Evropske unije danes objavila vpis ekstra deviškega oljčnega olja z imenom ‘Istra’ (ZOP) v evropski register zaščitenih označb porekla in zaščitenih geografskih označb.

Zaščita z ZOP – zaščiteno označbo porekla pomeni, da tako pridelava kot tudi predelava oljčnega olja potekata znotraj predpisanega geografskega območja Istre v Sloveniji in Hrvaški. Zanimivo, da je poleg Istrskega pršuta (ZOP) oljčno lje že drugi proizvod, ki je bil zaščiten skupaj s Hrvaško. Oljčno olje ‘Istra’ (ZOP) je sicer že 26. slovenski prehrambeni proizvod, zaščiten pri Evropski komisiji.

Z ZOP se ponašajo še Nanoški sir, Tolminc, Bovški sir, Mohant, Kočevski gozdni med, Kraški med in Piranska sol. Kraški pršut, Šebreljski želodec, Zgornjesavinjski želodec, Štajersko prekmursko bučno olje, Prleška tünka, Kraški zašink, Kraška panceta, Ptujski lük, Kranjska klobasa, Slovenski med, Prekmurska šunka, Štajerski hmelj in Jajca izpod Kamniških planin imajo Zaščiteno geografskego označbo (ZGO), medtem ko so Prekmurska gibanica, Idrijski žlikrofi in Belokranjska pogača zaščiteni kot Zajamčena tradicionalna posebnost (ZTP).

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.