Naslovnica Šport Olimpijske igre so spet pod vse večjim vprašajem

Olimpijske igre so spet pod vse večjim vprašajem

Avtor: Spletno Uredništvo
Bližnje Olimpijske igre so pod vse večjim vprašanjem. To velja za letne igre, ki bi jih moral gostiti Tokio od 23. julija do 8. avgusta letos ter, vsaj za nekatere države, tudi za naslednje zimske olimpijske igre, ki bi jih moral gostiti Peking med 4. in 20. februarjem prihodnjega leta.
Olimpijske igre so spet pod vse večjim vprašajem

Olimpijski stadion v Tokiu v včernih urah (foto: olympics.com)

Japonska prestolnica Tokio bo po lanski odpovedi zaradi pandemije koronavirusa letos med 23. julija in 8. avgustoma gostila 32. letne olimpijske igre moderne dobe. Vsaj takšni so načrti lokalnih organizatorjev, Mednarodnega olimpijskega komiteja in japonskih politikov.  Vendar pa ima japonska javnost nenehno nove zadržke, vse večji odstotek Japoncev nasprotuje letošnjim igram in nekateri celo javno protestirajo proti njim.

Japonska namreč pravkar preživlja nov val okužb s pandemijo koronavirusa, a gre cepljenje prebivalstva zelo počasi. Prav tako gre presenetljivo počasi cepljenje medicinskega osebja, čeprav sta do pričetka iger preostala samo še dva meseca. Zadnje ankete kažejo, da sedaj že več kot 80% vprašanih Japoncev nasprotuje igram, medtem ko jih je bilo še prejšnji teden proti ‘le’ okrog 60%. Poleg tega poteka tudi zbiranje peticije proti igram.

Vseeno pa se zdi, da bodo igre v Tokiu nekako le izpeljali, medtem ko se vse bolj glasno govori o možnosti, da bodo določene države bojkotirale naslednje zimske olimpijske igre, ki bi morale biti februarja prihodnjega leta na Kitajskem. V Združenih državah Amerike, Avstraliji, Kanadi (najbrž bo kmalu sledilo tudi Združeno kraljestvo) se vrstijo pozivi za bojkot iger zaradi domnevnega kršenja človeških pravic v Xinjiangu, Tibetu in Hong Kongu.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.