Naslovnica Oglaševanje Odpočijte si možgane v mirni Koči na Uskovnici

Odpočijte si možgane v mirni Koči na Uskovnici

Avtor: Spletno Uredništvo

Za počitek in odmor od vsakodnevnega stresa ni potrebno veliko. Potreben je čist in svež zrak, narava in mir. Idealno mesto za pa je koča na Uskovnici, ki je planinska koča v Julijskih Alpah, natančneje v naši oazi miru: Triglavskem narodnem parku. Koča na Uskovnici se nahaja na nadmorski višini 1150 metrov na planoti s prečudovitimi razgledi na okoliške gore in doline.

Foto: osebni arhiv

Pohodništvo je priljubljen hobi Slovencev pa tudi tujcev, naše gore letno obišče kar precej ljudi. Zaradi tega so močno obiskane tudi naše prelepe koče, ena izmed njih Koča na Uskovnici pa ni samo odličen kraj za počitek, temveč je tudi več kot odlična izhodiščna točka za plezanje na bližnje vrhove kot so Triglav, Debela Peč in Rodica.

Uskovnica je prelepa bohinjska dolina, razprostira pa se nad Srednjo vasjo ter dolino Voje. Na spodnjem delu te prostrane doline pa se nahaja Koča na Uskovnici, okoli katere se pase živina in kjer lahko poskusite pristni domači bohinjski sir. V bližini koče pa so za vas pripravljeni še številni pastirski stani, preurejeni v počitniške hišice.

Koča se je skozi leta bistveno spreminjala, vedno pa je ohranila svoj rustikalen alpski stil. Slovesno odprtje je potekalo 10. julija 1955, ko je kočo zgradilo Planinsko društvo Bohinj – Srednja vas.

V gostinskem prostoru je 60 sedežev in točilni pult. Če se odločite za krajši ali daljši oddih v objemu našega očaka in mogočnih vršacev ima koča tudi moderno urejeno sobe. V sedmih sobah je 13 postelj, vse sobe pa imajo tudi sodobno opremljeno kopalnico. Ena izmed sob je primerna tudi za bivanje invalidnih oseb. Koča ima še 17 skupnih ležišč, če bivate v njih, imate tudi skupne sanitarne prostore. Gostinski prostor in sobe so ogrevane s talnim gretjem, Koča na Uskovnici pa je elektrificirana in priključena na vodovod.

Foto: osebni arhiv

5 minut hoje stran od planinske koče, se nahaja tudi manjša kapelica, od katere se nam razprostirajo prelepi razgledi na gore, ki obdajajo Bohinj. Med kočo in kapelico, lahko v kopnih letnih časih opazimo zanimive grbinaste travnike, le ti pa so velika redkost v slovenskih gorah.

Na čudovitih poteh Julijskih Alp zagotovo ne boste ostali ravnodušni, ponujajo namreč nekaj za vsakogar, najsi bo to športna aktivnost ali le trenutek miru in počitka. Koča na Uskovnici, ki je kot nalašč postavljena na dostopnem mestu vam ponuja okusne jedi, ki jih boste lahko uživali ob pogledu na gozdnata pobočja in vrhove pokljuške planote proti Goreljku.

Mnoge poti, ki vodijo do Koče na Uskovnici so dostopne z avtom skoraj do same koče, le kratek sprehod pa vas vodi do njenih vrat.

Za tiste željne avanture in gorskih podvigov, je zanimiva tura na Veliki Draški vrh, ki je visok kar 2243 metrov čez Studorski preval. Tura traja 3 ure in 30 minut. Še ena izmed bolj pogosto obiskanih je Viševnik čez Srenjski preval.

Foto: osebni arhiv

Pridružite se naši družbi in spoznajte očarljive in čarobne gore ter se prepustite domačnosti, okusnim jedem in čudovitim razgledom v Koči na Uskovnici. “Pohodništvo je nekoliko podobno življenju: Potovanje zahteva le, da postavite eno nogo pred drugo… znova in znova in znova. In če si dovolite, da ste prisotni skozi celotni pohod, boste videli lepoto vsakega koraka, ne samo na vrhu.

Naročnik oglasa je Koča na Uskovnici

Članek je avtorsko zaščiten!

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.