Naslovnica Oglaševanje Naj vas zjutraj poboža pogled na Triglav v Vodnikovem domu na Velem polju

Naj vas zjutraj poboža pogled na Triglav v Vodnikovem domu na Velem polju

Avtor: Spletno Uredništvo

“Vse, kar potrebujemo, je svež gorski zrak, lep razgled in naši najbližji prijatelji, da bi bili srečni,” se glasi znan rek, ki je še kako resničen. Delovni ritem, ki nas prikova na računalnik ali v proizvodnjo je še kako zahteven, življenje pa je postalo vse prej kot mirno. Vsi potrebujemo počitek, svež zrak, da se napolnemo z energijo in spočijemo možgane. Idealen način je odklop od vsakdanjega mestnega vrveža in pobeg v naravo…

Foto: pdsrednjavas.si/planinske_koce/vodnikov-dom-na-velem-polju/

Ni nujno, da ste pohodnik ali profesionalen plezalec, lahko ste le ljubitelj narave kar je povsem dovolj. Lep sprehod skozi visoka drevesa in očarljivo naravo do Vodnikovega doma na Velem polju je primeren prav za vsakogar, tako mlajše kot starejše. Lažje in ne tako strme poti, različne postojanke ob poti, kjer se boste usedli, naužili svežega zraka in se kot prenovljeni odpravili naprej.

Ste pohodnik in načrtujete pohod na našega očaka? Smiselno je razmisliti o tem, da si na poti vzamete trenutek za počitek, da prespite ter si odpočijete in naberete moči za nove pohode. Na poti stoji Vodnikov dom na Velem polju, to je postojanka, ki se nahaja nad dolino Velega polja ob vznožju pobočja Tosca in Vernarja.

Kot pa že samo ime pove, je Vodnikov dom na Velem polju imenovan po enem izmed znamenitih slovenskih pisateljev, Valentinu Vodniku. Dom se nahaja na nadmorski višini 1817 metrov in je ena izmed najbolj priljubljenih planinskih postojank v Sloveniji.

Dostop do doma je mogoč po več različnih poteh, najpogosteje pa začne iz Bohinjske Bistrice. Pot traja približno tri ure, vendar je razgled z vrha vreden vsake minutke, ki jo preživimo v hoji.

Foto: pdsrednjavas.si/planinske_koce/vodnikov-dom-na-velem-polju/

Prvo kočo sta kot zavetišče že leta 1869 postavila Škantar Žan in Lovrenc na Ledinah, precej blizu današnje koče. V njej je bilo šest ležišč in kurišče. To naj bi bila tudi prva planinska koča, katere skrbnik je bilo društvo, ki se je imenovalo »Triglavski prijatelji«, koča pa se je imenovala »Triglavski tempelj«.

Prva planinska koča je bila zgrajena in odprta 19. avgusta 1895, že 22.avgusta 1895 pa ga je obiskal Jakob Aljaž. Zgradila jo je Radovljiška podružnica SPD in v spomin na 100-obletnico vzpona Valentina Vodnika (1758-1819) na Mali Triglav, 20. avgusta 1795, poimenovali Vodnikova koča. Leta 1909 so kočo prestavili na današnje mesto, povečali in obili z lesom. Večkrat so jo obnavljali a je kljub temu počasi propadala. Po 2. svetovni vojni jo je prevzelo PD Bohinj-Srednja vas.

V gostinskem prostoru je 50 sedežev; v 8 sobah je 22 postelj, na skupnem ležišču pa 31 ležišč; zimska soba z 10 ležišči; WC, umivalnica s toplo in mrzlo vodo; gostinski prostor ogrevajo s pečjo; tekoča voda, agregat za elektriko, mobitel, ki je tu že od leta 1993.

Od doma je zelo lep razgled na Triglav in okoliške vrhove. Na vzhodni strani doma se dvigajo zahodna pobočja Tosca; na južni in zahodni strani leži Velo polje, ki ga na jugu obrobljajo vrhovi Fužinskih planin Mali, Jezerski in Prevalski Stog, na zahodni strani pa značilni Mišelj vrh; na severozahodu imamo čudovit pogled na Šmarjetno glavo in Triglav; na planoti pod Triglavom vidimo Dom Planika, desno od Malega Triglava pa Triglavski dom na Kredarici; severno od koče se v bližini dviga Vernar.

Foto: pdsrednjavas.si/planinske_koce/vodnikov-dom-na-velem-polju/

Katerakoli pot, ki jo boste ubrali da bi dosegli Vodnikov dom na Velem polju, vas ne bo pustila ravnodušne. Vsaka pot namreč nosi nekakšen poseben, skoraj magičen pridih, nagrajeni boste pa z odlično hrano in dobro voljo, ko boste vstopili v Vodnikov dom na Velem polju.

Naročnik oglasa je Vodnikov dom na Velem polju

 

Članek je avtorsko zaščiten!

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.