Naslovnica Kronika Obljuba zelo visokih investicijskih donosov kaže na prevaro  

Obljuba zelo visokih investicijskih donosov kaže na prevaro  

Avtor: Spletno Uredništvo
Pravkar poteka Evropski mesec kibervarnosti, zato so na spletnem mestu Varni na internetu še posebej aktivni glede osveščanja javnosti. Tokrat so se med številnimi različnimi oblikami spletnega kriminala posvetili prevaram, ki obljubljajo izjemno visoke investicijske donose.
Obljuba zelo visokih investicijskih donosov kaže na prevaro  

Ena od svežih osveščevalnih grafik ob Evropskem mesecu kibervarnosti (foto: FB Varni na internetu)

Evropski mesec kibervarnosti, ki ga organizira Agencija EU za kibernetsko varnost ENISA v sodelovanju z državami članicami, letos praznuje deseto obletnico. V središču letošnje osveščevalno-varnostne kampanje Evropskega meseca kibervarnosti so sicer nasveti in gradiva za gospodarske družbe. Vseeno pa so tokrat s spletnega mesta Varni na internetu opozorili na investicijsko prevaro, ki meri predvsem na posameznike.

»A si zasledil oglas za super investicijsko priložnost, ki bo tvoje finančno stanje popeljala v nepredstavljive višave? Sliši se super, obljubljajo ti nore dobičke in to brez tveganja. Vse ti razložijo prek telefona, ali chata (klepeta) in ti garantirajo uspeh s skoraj nič truda. Le nekaj denarja moraš vložiti. Navadno se začne pri 250 €. Nato ti dodelijo dostop do portala, kjer ti prikazujejo grafe, ki rastejo v nebo. Seveda, ker jih rišejo kar sami.

Zatakne pa se, kje drugje, kot pri izplačilu,« sporočajo angeli varuhi slovenskega spleta, ki so zbrani okrog projekta SI-CERTA, poimenovanega Varni na internetu. Seveda bi moralo biti leta 2022 že vsakomur jasno, da ni vse zlato, kar se sveti – če se na spletu nekaj zdi neverjetno lepo (oziroma finančno izjemno donosno), potem se v ozadju te zgodbe skoraj zagotovo skriva poskus spletne prevare.

Da bi se izognili takšnim poskusom, so pri projektu Varni na internetu tokrat pripravili poseben video z naslovom  ‘#Choose2BeSafeOnline’ (slov. izberi varnost na internetu). Sicer pa program Varni na internetu izvaja Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT, ki deluje pod okriljem javnega zavoda Arnes.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.