Naslovnica Gospodarstvo Oblikovanje izvozne strategije ‘podjetja Slovenija’

Oblikovanje izvozne strategije ‘podjetja Slovenija’

Avtor: Spletno Uredništvo

Včeraj se je zaključil dvodnevni redni letni ‘Posvet slovenskih ekonomskih svetovalcev’, ki delujejo na diplomatsko-konzularnih predstavništvih v tujini. Na tovrstnih posvetih se oblikuje širša strategija slovenskega izvoza, zato so prisotni vsi ključni segmenti države, gospodarstva in diplomacije.    

 posvet Posvet je letos gostila gospodarska zbornica Dolenjske in Bele krajine (foto: mzz.gov.si) 

 

Predstavniki slovenske vlade so na dvodnevnem gospodarsko-strateškem posvetu poudarili, da gospodarska diplomacija spada med glavne zunanjepolitične prioritete Slovenije, njeni instrumenti in napori pa so vedno bolj uspešni pri vstopanju slovenskih podjetij na tuje trge. Predstavili so tudi mednarodne aktivnosti Ministrstva za zunanje zadeve RS (MZZ) s področja internacionalizacije gospodarstva.

“V okviru posveta so predstavniki Banke Slovenije ekonomskim svetovalcem opisali stanje in tokove neposrednih tujih investicij v Sloveniji, predstavniki Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo so predstavili aktivnosti na področju internacionalizacije, predstavnica SPIRIT je orisala prihodnje načrte agencije, predstavljena pa sta bila tudi Nacionalni akcijski načrt za spoštovanje človekovih pravic v gospodarstvu in projekt ELES-a ‘Sincro.grid’.

Ekonomski svetovalci so spoznali delovanje Strateških razvojno-inovativnih partnerstev (SRIP) in aktivnosti na področju pametne specializacije. Predstavnica Slovenske turistične organizacije je predstavila projekt Slovenija – gastronomska regija 2021, predstavnica Kmetijske in živilske zbornice pa usmeritve glede slovenskih prehranskih proizvodov na promocijskih dogodkih, ki jih organizirajo diplomatsko-konzularna predstavništva v tujini,” so bogat program opisali na MZZ. 

Poudarili so še, da so za slovensko gospodarstvo pomembni diverzifikacija izvoza, iskanje priložnosti na manj tradicionalnih trgih ter osredotočanje na internacionalizacijo slovenske odličnosti, med njimi na visoke tehnologije, znanost in inovacije. Drugi dan posveta so potekala tudi B2B srečanja in posvetovanja z vodilnimi gospodarstveniki Dolenjske in Bele krajine, podjetje Krka pa je predstavilo svoje dejavnosti na področju turizma. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.