Naslovnica Gospodarstvo Obetavne napovedi iz večine domačih turističnih centrov

Obetavne napovedi iz večine domačih turističnih centrov

Avtor: Spletno Uredništvo
V minulih dneh smo že poročali o odličnih številkah turističnega gospodarstva na destinacijah Portorož&Piran ter Izola, podobno pozitivne informacije pa glede zasedenosti za prvomajske praznike prihajajo iz večine ostalih slovenskih turističnih središč. Dobre so tudi napovedi za poletne mesece.
Obetavne napovedi iz večine domačih turističnih centrov

Jutro ob Blejskem jezeru (foto: FB Bled Strategic Forum)

Slovenska turistična organizacija (STO) je tik pred pričetkom prvomajskih praznikov objavila poročilo o zasedenosti nočitvenih kapacitet po vsej državi. V prestolnici po ocenah Turizma Ljubljana med prvomajskimi prazniki pričakujejo okrog 80 % stopnjo zasedenosti, v poletnih mesecih pa naj bi narasla vse do 90 %. Največ gostov letos pričakujejo iz Italije, Nemčije, ZDA, Francije, Hrvaške in Združenega kraljestva. V Mariboru ni bistveno drugače.

»Po podatkih Zavoda za turizem Maribor bo zasedenost kapacitet in število obiskovalcev v maju v Mariboru primerljiva z lanskoletnimi podatki, to je okoli 45.000 prenočitev in 20.000 turističnih prihodov. Pričakujejo predvsem turiste iz Slovenije, Nemčije, Avstrije, Italije, Hrvaške, Češke, Srbije in Poljske. Po podatkih Turizem Bled je med prvomajskimi prazniki na Bledu zasedenih 80 % hotelskih kapacitet.

V zadnjih tednih sicer beležijo tudi odpovedi rezervacij, saj bo, kot kaže, zasedenost kampa in nastanitvenih obratov odvisna tudi od vremenskih razmer, ki imajo na območju Julijskih Alp znaten vpliv na aktivno počitnikovanje,« so sveže podatke lokalnih turistično informacijskih centrov posredovali s STO. Glede Bleda je zanimivo, da tam spet veča število Avstralcev in obiskovalcev z azijskih trgov.

Podobno bo vreme tudi v bližnjem Bohinju krojilo turistični obisk. Med prvomajskimi prazniki po podatkih Turizma Bohinj lokalni hoteli zasedeni med 60 in 80 %, pri čemer naj bi bile med tednom številke nekoliko nižje, za oba vikenda pa višje. Trenutno so zasebne nastanitve obiskane nekoliko slabše, med tujci pa je največ Poljakov, Madžarov, Nemcev, Hrvatov, Francozov in Avstrijcev.

Po napovedih naj bi bili hoteli v maju zasedeni med 40 in 60 %, v juniju med 60 in 80 %, julij in avgust pa skoraj že polni. V Kranju pa so številke nekoliko boljše. Zavod za turizem in kulturo Kranj je sporočil, da ima na primer Hotel Creina pravkar 95 % zasedenost, prav tako se enaka zasedenost obeta čez vso poletje. Hotel Elegance Brdo bo za 1. maj zaseden okoli 50 odstotkov, poleti bo polno zaseden.

Tudi Guest house Stary Mayer ima čez praznike 60 % zasedenost ter napovedano polno zasedenost čez poletje. Podatki Javnega zavoda za mladino, šport in turizem Ptuj pa so bolj skopi, a kažejo na skoraj povsem zasedene kapacitete za prvomajske praznike, medtem ko za poletje še ni podatkov. Na Primorskem se po podatkih Zavoda za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina na teh dveh destinacijah pričakuje zelo visoka zasedenost v teh dneh in tudi poleti.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.