Naslovnica Šport Obetajo se prve Zimske olimpijske igre v dveh državah

Obetajo se prve Zimske olimpijske igre v dveh državah

Avtor: Spletno Uredništvo
Italija je  bila izbrana za gostiteljico naslednjih Zimskih olimpijskih iger, ki bo na vrsti leta 2026. Igre bi morale celoti potekati v Milanu in v Cortini d’Ampezzo, a je prišlo do zapleta. Morali bi namreč povsem prenoviti progo za bob, sankanje in skeleton, kar pa je tudi po mnenju Mednarodnega olimpijskega komiteja previsok strošek. Sedaj se iščejo alternativne rešitve.
Obetajo se prve Zimske olimpijske igre v dveh državah

Start italijanskega boba štiriseda na ZOI leta 2018 (foto: FB CONI)

Prvotno je bilo predvideno, da bodo na prihodnjih Zimskih olimpijskih igrah Milano-Cortina 2026 (ZOI) tekmovanja v bobu, sankanju in skeletonu potekala na Olimpijski stezi Eugenia Montija, ki je bila odprta na ZOI v Cortini d’Ampezzo leta 1956. Steza je bila sicer od januarja leta 2008 zaprta, a so jo nameravali obnoviti. Izkazalo pa se je, da bi bila obnova predraga, premalo trajnostno usmerjena in ne bi dovolj očuvala dediščino.

Najprej je zaradi nenehnega naraščanja stroškov ZOI svojo finančno podporo odrekla pokrajina Veneto, sedaj pa očitno tudi italijanska Vlada. Italijanski olimpijski komite (CONI) je o tem že obvestil Mednarodni olimpijski komite (MOK) in se lotil iskanja novega prizorišča, ki bo v tujini. Naslednje ZOI bodo tako leta 2026 potekale tudi izven Italije, kar bo obenem prvič, da bosta Olimpijske igre gostili dve državi.

Največji kandidat za novega so-gostitelja je avstrijski Innsbruck, saj ni daleč od Cortine, poleg tega pa se je pred leti tudi sam potegoval, da bi gostil celotne ZOI 2026 (sicer je ZOI že gostil v letih 1964 in 1976). Drugi kandidat je švicarski St. Mortiz (ki bo gostil ZOI leta 2030), tretji pa naj bi bil nemški Oberhof. Sicer so v vsej Evropi, če ne štejemo ruske steze v Sočiju, skupno še tri steze v Nemčiji, ena v Franciji in dve v Skandinaviji.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.