Naslovnica Šport Ob zgodovinski zmagi Tadeja Pogačarja na Dirki po Italiji

Ob zgodovinski zmagi Tadeja Pogačarja na Dirki po Italiji

Avtor: Spletno Uredništvo
Včerajšnja zmaga slovenskega kolesarskega šampiona Tadeja Pogačarja na Dirki po Italiji še vedno močno odmeva v svetu športa. Kako ne bi, saj je Tadej zmagal z 10 minutami prednosti, zbral kar 6 etapnih zmag in nosil roza majico vodilnega od druge etapa dalje pa vse do konca Gira. Sedaj za Pogačarja sledi nekaj dni počitka, potem pa bo že začel s pripravami na Tour de France.
Ob zgodovinski zmagi Tadeja Pogačarja na Dirki po Italiji

Veliki zmagovalec 107. Gira d’Italia Tadej Pogačar (foto: FB UAE Team Emirates)

Pred pričetkom letošnje kolesarske Dirke po Italiji smo tudi na Dnevnih novicah napovedali, da je Tadej Pogačar absolutni favorit za končno zmago in vse razen njegovega zmagoslavja v roza majici v Rimu bi bilo velikansko presenečenje. Prav tako smo napovedali, da bi lahko slovenski kolesarski as tokrat na Giru d’Italia takoj oblekel roza majico. Napovedi so se zaradi Tadejeve vrhunske forme izkazale za povsem pravilne.

Pogačar je bil dejansko blizu tega, da že na prvi etapi obleče roza majico, a se mu žal ni izšlo. Vodstvo v skupnem seštevku Dirke po Italiji pa je prevzel naslednji dan in ga nato ni več izpustil iz rok. Njegova prednost pred zasledovalci je le še naraščala in na koncu dosegla skoraj 10 minut, vmes pa je Tadej zbral šest etapnih zmag in v Rimu oblekel tudi modro majico najboljšega ‘hribolazca’ letošnje preizkušnje.

Na zadnji etapi Gira d’Italia (Rim-Rim, 125 km) je sicer po skupinskem sprintu zmagal Tim Merlier (Soudal-Quickstep), Tadej Pogačar pa je bil v skupni razvrstitvi bil za 9 minut in 56 sekund pred drugovurščenim Danielom Martinezom (Bora-hansgrohe) ter 10 minut in 24 sekund pred tretjeuvrščenim Geraintom Thomasom (Ineos Grenadiers). Poleg tega je bil letošnja Dirka po Italiji, ki je bila že 107. po vrsti, v povprečju tudi najhitrejša doslej.

»To je bil glavni cilj prvega dela sezone, zdaj bom imel malo počitka, potem pa se bom začel pripravljati na drugi del in še en velik cilj, komaj čakam. Zmagati na dirki je nekaj super, a zmagati na Giru na tak način je nekaj posebnega, neverjetno, s tako veliko lepimi spomini, ki sem jih delil s soigralci in ostalimi člani ekipe, da bi o njih lahko napisali knjigo,” je po veličastni zmagi povedal Tadej Pogačar.

Dodal je, da sedaj sledi nekaj dni počitka, potem pa bo že začel s pripravami na Tour de France, ki je za fenomenalnega slovenskega asa v dresu ekipe UAE Team Emirates tudi glavni cilj letošnje tekmovalne sezone. Sicer je Pogačar od treh največjih tritedenskih dirk doslej zmagal na dveh Dirkah Po Franciji, pravkar je osvojil svoj prvi Giro d’Italia, na španski Vuelta pa ga skupna zmaga še čaka…

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.