Naslovnica Svet & EU Pandemija očitno pomaga pri doseganju podnebnih ciljev EU

Pandemija očitno pomaga pri doseganju podnebnih ciljev EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je objavila zanimivo okoljevarstveno analizo za leto 2020. Lani so namreč obnovljivi viri energije prvič presegli tradicionalna fosilna goriva kot primarni vir energije na območju EU.
Sončna in vetrna energija bosta najbrž ključni pri doseganju podnebnih ciljev EU (foto: FB Komisija EU)

Evropska unija želi do leta 2050 postati povsem podnebno nevtralna, brez vsakršnih škodljivih izpustov v zemeljsko ozračje. Zato že skoraj dve polni leti tečejo pospešene aktivnosti na številnih različnih ravneh (gospodarstvo, zakonodaja, politika…), kar naj bi omogočilo vseevropski prehod v zeleno gospodarstvo. Evropska komisija je glede tega pravkar objavila zelo zanimivo okoljevarstveno analizo o dogajanju v lanskem letu.

»V letu 2020, zaznamovanem z gospodarskim nazadovanjem zaradi pandemije COVID-19, so obnovljivi viri energije prvič presegli fosilna goriva kot glavni vir energije v EU, emisije toplogrednih plinov pa so se v primerjavi z letom 1990 zmanjšale za 31 odstotkov,« so zapisali v poročilu Komisije EU o stanju energetske unije za lansko leto 2021, v katerem so ocenjevali napredek pri prehodu na čisto energijo.

V to t.i. ‘Poročilu o energetski uniji’ so dodali še priloge o energetskih subvencijah v EU, poročilo o napredku na področju konkurenčnosti sektorja čiste energije in kar tri poročila o lanskem dogajanju na poti do podnebne nevtralnosti – poročilo o razmerah na evropskem trgu ogljika, poročilo o kakovosti motornega bencina in dizelskih goriv v EU ter poročilo o napredku podnebnih politik v EU.

Ugotovili so, da približno dve leti po začetku ‘Evropskega zelenega dogovora’, sicer obstajajo številni spodbudni trendi, vendar bodo potrebna še precej večja prizadevanja za doseganje zmanjšanja neto emisij za vsaj 55 odstotkov do vmesnega cilja v letu 2030 in do popolne podnebne nevtralnosti do leta 2050.

Poleg tega pa so ugotovili, da bodo odslej potrebne še bolj podrobne analize, da bi lahko ločili, na kaj je nepričakovano pozitivno vplivala pandemija koronavirusa in na kaj namensko sprejete politike EU.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.