Naslovnica Gospodarstvo Ob 150-letnici so prenovili skladiščne prostore zadruge

Ob 150-letnici so prenovili skladiščne prostore zadruge

Avtor: Spletno Uredništvo
Splošna kmetijska zadruga (SKZ) Ljutomer – Križevci z. o. o. in tudi zadružništvo v Prlekiji pravkar praznujeta izjemen jubilej – 150 let obstoja. Ob tej priložnosti je zadruga dobila prenovljene skladiščne prostore, ki so jih uredili s pomočjo sredstev Programa razvoja podeželja 2014-2020.
Ob 150-letnici so prenovili skladiščne prostore zadruge

Pisana paleta proizvodov SKZ Ljutomer Križevci (foto: FB SKZ Ljutomer Križevci)

Ob praznovanju 150. obletnice pričetka delovanja predhodnice Splošne kmetijske zadruge (SKZ) Ljutomer – Križevci z. o. o. in s tem tudi celotnega zadružništva v Prlekiji so namenu predali prenovljena skladišča za žitarice in za zelenjavo. Z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) so navedli, da je bila investicija v prenovo vredna malce nad 1,5 milijona evrov.

»Za uspešen razvoj pridelave hrane v Sloveniji bo v bodoče pomembno predvsem uspešno zastopanje kmetov pri poslovanju z ostalimi močnejšimi deležniki v verigi preskrbe s hrano, ki postaja vse bolj pomembno v času rasti cen, ki so posledica vojne v Ukrajini. Glavno vlogo zadrug in zadružnega sistema tako vidim predvsem pri odkupu, pogajanjih, sklepanju dolgoročnih pogodb in naročeni proizvodnji,« je ob tej priložnosti povedala ministrica MKGP Irena Šinko.

Finančna sredstva za prenovo so bila zagotovljena prek Programa razvoja podeželja (PRP), s temi sredstvi pa so tehnološko opremili sušilnico, hladilnice in ostalo opremo za skladiščne prostore, kar je bilo ključnega pomena za zadrugo. Tako bodo namreč lažje ohranjali sadje, zelenjavo in ostale kmetijske pridelke sveže, jih primerno posušili in jih tudi ohranjevali užitne za dlje časa.

S takšnim modernim skladiščenjem proizvodov, pripravo za trg in predelavo se lahko dosežejo boljši pogoji, višje cene in s tem višja dodana vrednost kmetijskih proizvodov, je še spomnila ministrica Šinko, ki je nato predstavila še napovedane novosti na področju zadružništva, katere prinaša nov ‘Načrt skupne kmetijske politike za obdobje 2023 – 2027’.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.